Sverige först: ofiltrerad Urquell på fat

Av | Publicerad 2013-09-30 | Lämna kommentar

Nu behöver man inte längre resa ända till Plzen för att få avnjuta riktigt fin pilsner, för i oktober börjar Pilsner Urquell förse svenska krogar med ofiltrerad öl på fat.

– Ölintresset har vuxit ofantligt i Sverige, så det var självklart att startskottet för detta skulle ske här, säger Rickard Svensson, marknadschef på SABMiller.

Pilsner Urquell har ända sedan starten strävat efter att både smak och kvalitet ska vara bästa möjliga, inte bara i närheten av bryggeriet, utan var den än serveras i världen. Nu i oktober, när pilsner fyller 171 år, kommer dessutom flera krogar i Sverige börja servera ofiltrerad öl på fat.

Pilsner Urquell

– Vi vill gå i bräschen för kvalitet och arbetar ständigt för att säkerställa vår högt satta standard, fortsätter Rickard Svensson.
Som ett led i detta kvalitetsarbete har Pilsner Urquell instiftat “Outlet of the Year”, ett pris till den krog eller restaurang som verkligen visat att kvalitet inte är något man tummar på. Årets vinnare, Gyllene Prag, korades den 26 september under Stockholm Beer & Whisky Festival, som ju fortsätter i veckan mellan 3 och 5 oktober (torsdag till lördag) och där kan ni inte bara avsmaka Urquell utan också träffa oss på Allt om Whisky – kom och hälsa på i hall 1!

I början av oktober fraktar Pilsner Urquell ett flertal 25-liters-träfat med ofiltrerad öl till utvaldas ställen i våra tre storstäder.
För att ölen ska bevara sin färskhet måste faten levereras till slutdestinationen inom fem dagar efter det att de lämnat bryggeriet i Plzen. Och när de väl öppnats måste den sista droppen vara uppdrucken inom 24 timmar. Fördelarna med ofiltrerad och opastöriserad öl är flera.

Pastöriseringen gör visserligen att pilsner håller länge, men samtidigt tar upphettningen bort en del av Saaz-humlens karakteristiska smak. Filtreringen innebär även att jästen och en del av färgpigmenteringen avlägsnas, vilket är anledningen till att den ofiltrerade versionen har en fylligare smak och, med andra ord, ligger närmare sin “sanna” pilsnerkaraktär.
 
Pilsner Urquell betyder ”pilsner från den ursprungliga källan” och är världens första klara, gyllene och underjästa öl signerad av bryggmästare Josef Groll år 1842. På den tiden var öl mörkt och grumligt, men upptäckten i staden Plzen [Pilsen], nuvarande Tjeckien, förändrade dryckeshistorien.
 
Här finns ofiltrerad Pilsner Urquell på fat från och med oktober 2013:

Stockholm:
Östgötakällaren
Queens Head
Bishop Arms Linnégatan
Soldaten Svejk
Bar Central

Göteborg:
John Scotts
Rover

Malmö:
Bishop Arms Gustav
Bishop Arms Savoy
Green Lion
 

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.