Trött på julskinkan? Det fixar sig med öl och whisky.

Julskinka är något som nästan alla ser fram emot nu när julen närmar sig.
Att griljera skinka är en lång och helgtrogen tradition, och många får en känsla av välbefinnande i och med att de underbara dofterna sprider sig i ett varmt hem, samtidigt som det övriga julstökets prassel blandas med skratt och trevlig julstämning.

Den traditionella kokta skinkan har nu fått konkurrens av spånrökt, lättrimmad, lättrökt och marinerad, förutom de klassiska förkokta och okokta skinkorna, vilket gör att skinkupplevelsen kan varieras i mycket större utsträckning än förr. Vi utgick från Scans skinksortiment.

Vi kommer här att hjälpa dig att mästergriljera den skinka du har med stöd av ditt whiskyintresse, och sen ge tips om vad du kan göra med skinkan när du tröttnat på traditionella skinkmackor på torrt vörtbröd, genom att använda din goda smak för öl.

Genom att välja en viss typ av whisky till griljeringen så kommer denna också att styra vilken karaktär skinkan får. En mild och fruktig höglandswhisky ger ett mildare och sötare resultat, medan en rökig Islay naturligtvis kommer att ge en rökigare, lite mer spännande griljering.

skinka-9188_1280

Whiskygriljering

1 st färdigkokt skinka, eller motsvarande
1 st äggula
1 msk fransk senap
2 msk grov och stark senap
2 msk whisky
2 msk mörkt muscovadosocker
1,5 dl ströbröd

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär bort eventuell svål och lite av fettet från skinkan.
3. Rör samman äggula, senapssorterna, whisky och socker.
4. Lägg skinkan på galler i ugnssäker form. Smeta ut röran jämnt över skinkan.
Strö över ströbröd.
5. Griljera mitt i ugnen i 15–20 minuter eller tills griljeringen börjar få fin färg. Ta ut och låt skinkan svalna före servering.

Julskinksmacka deluxe

Juldagsmorgon, vörtbröd, senap och skinka, det är riktigt gott? Det kan väl ingen förneka.
Men hur många sådana smörgåsar kan man äta utan att tröttna? Och vad gör man när man tröttnat?
Vi har svaret! En smörstekt julskinksandwich med senapsmajonnäs, ost och julölskaramelliserad lök.

En stor sandwich
2 skivor formfranska
100 g julskinka i tunna skivor
100 g lagrad ost
1 gul lök
1 dl julöl
1 msk råsocker
1 dl majonnäs
1 msk stark och grov senap
1 msk Dijonsenap
smör
matolja
persilja

Gör så här:
Skala och dela löken. Skiva den sedan i 0,5 cm tjocka skivor. Stek löken tillsammans med råsocker på hög värme i matfett. Stek i cirka 2 minuter. Häll därefter på ölen och sänk värmen. Stek den i cirka 10 minuter tills löken är glansig. Salta och peppra. Förvara i en separat skål tills smörgåsen ska byggas.

1. Blanda senap och majonnäs. Bred rikligt med smör på båda brödskivorna och båda sidorna. Stek båda brödskivorna samtidigt i en stekpanna på medelvärme. Stek skivorna gyllenbruna på båda sidorna.
2. Fördela osten på de gyllenbruna brödskivorna. Stek brödet gyllene på andra sidan.
3. Ta upp de otäckta brödskivorna och bygg smörgåsen med skinka, öl-löken och toppa med senapsmajonnäsen. Garnera med persilja, och montera det andra brödet på toppen.
Njut denna moderna julsmörgås med en härlig kall julöl eller ett glas must.

Sjömansjulskinka

Vanligtvis blir skinkan till slut pytt-i-panna, vilket inte på något sätt är fel, men nu ska vi tipsa om en enkel och lättlagad flört med den svenska klassikern sjömanbiff – en sjömansjulskinka, helt enkelt.
En snabb mellandagsgryta där julskinkan får samsas med lök, öl och potatis i en mustig symfoni, en julig sjömanshälsning helt enkelt.

10 st medelstora potatisar
3 st gula lökar
1,5 tsk salt
5 st vitpepparkorn
3 st lagerblad
33 cl mörkt öl
2 dl vatten
2 msk flytande kalvfond
0,5 dl hackad persilja att strö över den färdiga rätten

Gör så här:
1: Skiva löken och stek den sakta tills den är genomskinlig. Lägg åt sidan. Vispa ur pannan med vatten, tillsätt flytande fond.
2. Skala och skiva potatisen i 2-3 mm tunna skivor. Varva potatis och lök i en kastrull.
3. Häll över öl och buljongen från pannan och salta sedan lite på översta potatislagret.
4. Sjud på medelvärme tills potatisen är mjuk.
5. Skiva julskinka och dela i mindre bitar. Blanda ner i grytan. Servera och garnera med färsk persilja. Avnjut med mustig julöl, kanske någon från de topp 10 bästa julölen 2015?

Mikael Göransson är kock, sommelier, fotograf och matstylist. På hans Youtube.kanal Alltid Hungrig kan du lära dig laga nya rätter, komma igång med nya tekniker och massa annat intressant inom mat och dryck. Du hittar massa olika recept och instruktioner så du vet hur du kan lyckas själv hemma i köket!