Banner

Öl: Den första kölschen

Av | Publicerad 2016-02-19 | Lämna kommentar

AOW_Gaffel_Kolsch_150Så här står det i ett hittills opublicerat, alltomfattande Dryckeslexikon:

”Kölsch – Tyskt överjäst gyllene öl (ale) som har en lätt syrlig men läskande smak. Vanligen serveras det vid cirka 15 grader i smala, raka glas som bara rymmer 0,2 l. Men å andra sidan dröjer det aldrig länge förrän ett nytt gäng Kölsch ställs på bordet. Ibland tillsammans med en ”halv höna”, som i själva verket är en bit ost med Brötchen. Öltypen skyddas av en regeringsförordning från 1985 och får endast produceras av bryggerier i staden Köln.”

Gaffel Kölsch bryggs efter ett anrikt familjerecept och i enighet med de tyska renhetslagarna. Den påminner om en lager i stilen men med en djupare och fylligare smak. Ölet sägs ha en underbart frisk och karaktärsfull smak med toner av humle.

På adressen där bryggeriet ligger, Eigelstein 41, har man bryggt öl sedan 1302. 1838 fanns det inte mindre än arton bryggerier på den gatan, och anledningen var tillgången till alldeles utsökt vatten. Varumärket Gaffel såg dagens ljus när bryggeriet togs över av bröderna Becker 1908 och döpte bryggeriet till In der Gaffel.

teaser_geschichte_894

Efter en reform 1396 bildades Gaffel, som bestod av 22 organisationer eller gillen, som tillsammans utsåg stadens ledning under tvåhundra år. Från början kom namnet till för de sammankomster som gillena hade nästan varje kväll då man åt, drack och diskuterade politik. Och namnet betyder just gaffel av den gamla typen med två uddar.

Gaffel Kölsch (nr 1320, 33 cl, 16,90 kr)

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.