Banner

Tullibardine The Murray – en fatstark hyllning till William Murray

Av | Publicerad 2017-08-01 | Lämna kommentar


Tullibardine The Murray lanseras den 4 augusti. Det är en viss William Murray som står bakom namnet – det gick dock inte så bra för honom…

William Murray var en skotsk adelsman med en oherrans massa titlar, en av dem var Marquees of Tullibardine. Han var inbiten jakobit och deltog i en mängd försök att återge släkten Stuart kungatronen. Det misslyckades gång på gång och William Murray blev fängslad, men lyckades fly, blev efterlyst med en belöning på 2 000 pund men lyckades hålla sig undan.

Så småningom blev han förstås beundrare av Bonnie Prince Charlie – eller Karl Edvard Stuart, också kallad ”den unge pretendenten”. 1745 fick han det för honom så ärofyllda uppdraget att veckla ut den stuartska flaggan vid Glenfinnan och utropa Charlie till kung. Men redan året därpå slogs jakobiterna ned vid slaget vid Culloden och William Murray blev tillfångatagen och internerades i The Tower och dog bara några månader senare – 57 år gammal.

Men nu har han alltså fått en alldeles egen whisky, Tullibardine The Murray. Destilleriet beskriver den som en ”klassisk Tullibardine”. Den destillerades 2005 och har mognat på first fill-bourbonfat sedan dess och buteljerats med dess cask strength – 56,3 procent.

Destilleriet Tullibardine ägs sedan 2011 av det franska familjeägda företaget Picard Vins & Spiritieux, som äger 160 hektar vingårdar, varav 135 i Bourgogne, vilket gör dem till en av de större aktörerna där. Destilleriet Tullibardine ligger precis vid gränsen till det skotska höglandet, nära en del av Ochil Hills, en räcka kullar som är fyra mil lång och sträcker ut sig mellan Firth of Tay och staden Stirling. Kullarna är kända för sitt klara källvatten och det är det som används vid destilleriet ända sedan 1949 då det uppfördes efter ritningar av destilleriarkitekten William Dalmé-Evans (som också ritat Isle of Jura och Glenallachie). Det ligger i gamla bryggeribyggnader där det lär ha funnits ett bryggeri redan 1488 – därav årtalet på deras etiketter. Det är också Tullibardines single malt som utgör ryggraden i blenden Highland Queen.

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.