Urquell fyller 175

Pilsner Urquell bryggdes första gången av Josef Groll, den 5 oktober 1842, i Plzen, Tjeckien. Pilsnern som revolutionerade ölvärlden var den första gyllene pilsnern, till skillnad från all tidigare bryggd öl som var mörk i färgen.

Samtidigt som man har kunnat se ett antal skiften och trender i ölvärlden har Pilsner Urquell hållit fast vid originalreceptet och fortsatt brygga på samma plats och på samma sätt.

– Även om det kanske inte är det mest effektiva sättet att brygga ölet är det viktigt för oss och vår historia att vi håller fast vid det. Vi har inte ändrat våra ingredienser eller vårt sätt att brygga på 175 år. Expertisen och receptet förs vidare från generation till generation och på det sättet ser vi till att förbli originalet, säger marknadschef Marcus Pedersen.

Ingredienserna och hur man brygger ölet har inte förändrats, däremot har annan teknik utvecklats för att sprida och garantera kvaliteten. Ett tydligt sådant exempel är den populära tankölen Tankovna, en innovation som levererar färsk filtrerad, opastöriserad öl direkt till barer från bryggeriet i Plzen inom 48 timmar, och som smakar lika färsk som det gör i bryggeriet, för att den aldrig kommer i kontakt med syre fram tills att ölet tappas upp i glaset.

Här hemma hittar man Tankovna på de här ställena:

Stockholm
· Bar Central, Birger Jarlsgatan 41
· Bistro Boheme Söder, Skånegatan 83
· Usine Ile Roi, Fleminggatan 7

Göteborg
· Gyllene Prag, Sveagatan 25

Malmö
· Södergatan 14, Södergatan 14

Under årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival är Pilsner Urquell på plats för att fira 175 år, och har i montern med sig stoltheten Tankovna och nuvarande Senior Trade Brew Master Vaclav Berka från Plzen. Festivalen pågår mellan 28–30 september och 5–7 oktober.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!