Guinness Nitro IPA till Sverige


Nu tar Guinness, som i år fyller 259 år steget in i ale-världen och lanserar Nitro IPA, en särpräglad India Pale Ale som redan gjort succé i hemlandet. Nitro IPA blir dessutom den första kvävebaserade IPA:n på den svenska marknaden.

Idén till ölet kom från The Brewers Project, som är Guinness innovationsgrupp med ansvar för att ta fram och utveckla nya ölsorter. Inspirerade av den växande ale-trenden skapade man ett öl som på ett helt nytt sätt kombinerar Guinness klassiska karaktär med de typiska elementen hos en ale.

– Det är inte ovanligt att öldrickare upplever att beskan och humlearomerna i en IPA tar över. Vi ville därför skapa en lite mer balanserad öl med en lenare känsla. Eftersom Guinness har förädlat tekniken bakom kvävebaserad öl i mer än sex decennier, kände vi att vi hade något nytt att tillföra kategorin, säger Luis Ortega, bryggmästare på Guinness och den som ligger bakom receptet.

Som sig bör med en IPA bryggs Guinness Nitro IPA med fem olika humlesorter: Admiral för beska, Celeia, Topaz, Cascade och Challenger för arom. De tre senare via torrhumling, vilket förstärker ölets citrusprägel.

Till skillnad från en typisk IPA är Nitro IPA bryggd med så kallad kvävebaserad bryggteknik. Denna mix av koldioxid och kväve ger ölet samma karaktäristiskt lena känsla och kraftiga skumkrona som Guinness stout har gjort sig känd för. Till Nitro IPA används även samma jästsort som tillämpas i deras stout. Guinness-fans kommer dessutom att känna igen den lilla kvävekulan i toppen av burken, som ser till att känslan av en nyss upphälld Guinness på fat kan återskapas hemma.

Guinness Nitro IPA finns på utvalda restauranger och barer runtom i landet. Ölet säljs även på Systembolaget från och med september i år.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!