Ny Box – Quercus II Alba


I september lanserade Box Destilleri Quercus-serien, en fyrstegsraket som på djupet utforskar de smaker som olika ekarter ger till en whisky. Först ut var den svenska eken Quercus robur. Nu kommer nummer två i serien som handlar om den amerikanska viteken Quercus alba.

Ek-släktet (Quercus) växer i ett band runt hela jorden mellan norra och södra Europa. Beroende på klimat och växtplats har skilda ekarter utvecklats med olika egenskaper. För att lagra vin och destillat används i huvudsak fyra ekslag, allra vanligast är Quercus alba.
Quercus alba innehåller lägre andel tanniner och högre mängd laktoner, vilka ger den eleganta kokoston som kännetecknar mycket whisky. Quercus alba ger också söta vaniljaromer med inslag av smörkola och en blommig fruktighet.

– Med Quercus-serien är vi något av pionjärer som sätter fokus på de olika ekarternas smaker och aromer. Whiskyindustrin har mest intresserat sig för ekfatens tidigare innehåll och vad dessa bidrar med till whiskyn. Nu tittar vi istället helt och fullt på den naturliga, orörda eken, det har ingen gjort tidigare, säger Jan Groth, marknadschef på Box.

Quercus II Alba är 100 procent orökt whisky som lagrats på traditionella bourbonfat mellan 3,0 och 5,1 år. Därefter har den slutlagrats på 40- och 96-litersfat av ny Quercus alba från 10 månader upp till 3,1 år. Den yngsta ingående whiskyn är 5,1 år. Quercus II Alba är buteljerad i 9 806 flaskor vid en alkoholhalt på 50,8 procent.

Box Quercus 2 Alba

Pris: 799 kronor.
Nr: 40186
Volym: 50 cl
Säljstart: 16 mars 2018.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!