Sveriges första öl på renat avloppsvatten

I dag fredag, den 25 maj, är det premiär för Sveriges första öl bryggt på återvunnet vatten. Projektet är ett samarbete mellan Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Carlsberg Sverige.

I en värld som hotas av vattenbrist finns det redan idag tekniker för att omvandla avloppsvatten till dricksvatten. Så för att slå hål på fördomarna och få fler att upptäcka att avloppsvatten kan bli en del av framtidens lösning, slog sig Nya Carnegiebryggeriet ihop med IVL och tog fram PU:REST – Sveriges första öl bryggt på renat avloppsvatten.

– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitet som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Därför kontaktade vi vår granne Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de var intresserade av att brygga öl på vårt återvunna vatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare vattenrening, på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Vattnet som används i PU:REST kommer från Hammarby Sjöstadsverk där det har behandlats i en lång kedja av reningssteg. Efter noggranna kvalitetstester levererades vattnet till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad och där tog bryggargänget vid. Fyra veckor senare såg PU:REST dagens ljus.

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser. Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri. Till exempel omvandlas våra maltrester till biogas, vi använder grön el i bryggeriet och vi sorterar matavfall i vår restaurang. Det kändes självklart att vi skulle brygga PU:REST som en ekologisk och kristallklar pilsner eftersom det är en ren och ”naken” ölstil, säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet.

PU:REST har premiär den 25 maj klockan 17.00 på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad, där bland andra forskare från IVL kommer att närvara för att presentera reningstekniken och berätta om vattenfrågorna i ett globalt perspektiv. Från och med den 2 juli kommer PU:REST att finnas i begränsad upplaga i Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment. Dessutom kommer PU:REST att finnas på utvalda krogar och festivaler, till exempel ”Smaka på Stockholm”, den 5 till 10 juni.

PU:REST är en krispig och kristallklar pilsner i nordtysk stil, bryggd på ekologisk pilsnermalt, ekologisk Spalter-humle, Brooklyn House lagerjäst och återvunnet vatten från Hammarby Sjöstadsverk. Alkoholstyrkan är 4,8 procent. Smaken är ren och distinkt, och humlen bidrar med lätt örtiga toner.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!