Tomatin Cù Bòcan – två rökiga hundar till

Highlanddestilleriet Tomatin har sedan 2005 ägnat årens sista vecka åt att göra lätt rökig whisky (15 PPM). Nu kommer två nya helveteshundar.


Highlanddestilleriet Tomatin har sedan 2005 ägnat årens sista vecka åt att göra lätt rökig whisky (15 PPM). Den var från början tänkt att enbart användas till blendverksamhet på destilleriet, men när den mognat insåg man att den förtjänade att lanseras på egen hand. Den fick namn Cù Bòcan, som ska uttalas som “koo bok-uhn”, och lär betyda något i stil med spöklikt sken eller spektra. Det är också namnet på en helvetshund eller The Highland Hellhound som i århundranden skrämt och förföljt invånare i den lilla Highlandbyn Tomatin. Särskilt många ögonvittnen finns det inte förstås men de som finns är givetvis så skrämmande man kan tänka sig.

2013 lanserades den första versionen. Den finns fortfarande i Systembolagets beställningssortiment där den har nummer 85626 och kostar 469 kronor.

Året därpå upptäcktes tre bortglömda fat med rökig Tomatin från 1989. Den lanserades i april 2014. Året därpå kom ytterligare en version utan årsangivelse. Och sedan har det fortsatt: 2016 kom 1988 och 2005 och 2017 årgång 2006.

Nu är det dags för två till: 2003 och 1990.
2003 har mognat på rökiga Islayfat (ex-Sherry butts). Den har buteljeras vid 46 procent ABV. Det rekommenderade priset är £ 85 (cirka 986 kr).
1990 har legat på ex-bourbonfat som också kommer från Islay. Den har en alkoholhalt på 52,9 procent och av den finns endast 1 400 flaskor. Priset är £ 230 (cirka 2 534 kr).

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!