Banner

Lär dig mer om whisky! I Allt om Whiskys skolor lär du dig hur man provar whisky, vilka glas som passar bäst, vad vatten gör med whiskyn eller var rökigheten kommer ifrån. Följ med och förkovra dig.

Senaste inläggen i kategorin Skola

Whiskyskolan: Rostning och kolning

Förståelsen för värmebehandling har i whiskybranschen historiskt sett varit relativt låg då det primära kravet har varit att faten ska hålla tätt. Numera finns ett större engagemang kring fat från både större och framförallt mindre destillerier. Följ med i vår whiskyskola och lär dig mer om rostning och kolning av faten!

Ölskolan: Våga lagra öl!

  Lager är en lager och bör inte lagras. Men det finns massor av spännande öl som mår bra av att glömmas bort några år i källaren. Upptäckten blir desto större när brygden slås upp i ett glas flera år efter utgångsdatum.

Whiskyskolan: Näsan – Master Blenderns viktigaste vän

  Den tyske filosofen Kant lär ha sagt att lukten strider mot friheten, att den inte tillåter något övervägande. Icke desto mindre, eller kanske just därför, är vårt luktsinne oumbärligt. Följ med i whiskyskolan om luktsinnet.

Whiskyskolan: grainwhisky

Sedan 1600-talet hade det pågått experiment med ny destillationsutrustning. Dåtidens pannor var ineffektiva och behövde tvättas ur mellan varje körning. Men det var först vid 1800-talets början som flera upptäckter gjorde det möjligt att lösa problemet. Plötsligt kunde man bygga stora destillerier som producerade stora volymer istället för smugglar-erans små batcher i kamouflerade gömslen.

Ölskolan: Boom för imperial stout

Nu kommer de starka mörka ölen – och som de kommer, flera stycken. Mörkt, alkoholstarkt med massor av toner av choklad och kaffe. Fylligt, komplext och med en skön efterbeska. Och inte minst – lagringståligt. Se där några av de egenskaper vi hittar hos en av världens mest spännande öltyper: Russian Imperial Stout. Eller Imperial […]

Whiskyskolan: jäsningen

Det kan låta lite vanvördigt, men whisky är i egentligen inget annat än destillerat öl. Konsten att tillverka whisky förutsätter många mer eller mindre tidsödande proced­urer och kräver ordentliga insatser av destill­eri­arbetare. Men frågan är om inte den lille gynnaren Saccharomyces cerevisiae är den som gör allra bäst ifrån sig. Han jobbar i det tysta, […]

Ölskolan: Öl + frukt = sant

Vad sägs om att inleda helgen med en härligt kyld framboise upphällt i ett champagneglas? Jo tack, änligen fredag!

Annons

Banner
 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.