Fågel eller lerkruka?

Men begreppet ”Chilean pisco” används numera också, till och med i handelsavtal (med Australien, bland annat).  En gång var det nära att Peru fick ensamrätten, men då döptes snabbt den chilenska byn Unión med fyrahundra invånare om till Pisco Elqui – så var man på ruta ett igen. Det är dock riktigt att namnet kommer från den peruanska staden Pisco som blev en viktig handelsstad efter den spanska erövringen. Bland annat skeppades ”aguardiente” – det vill säga spritdrycker – därifrån och så småningom kom dryckerna istället att kallas ”Pisco”. Stadsnamnet i sin tur kommer från indianernas namn på de fåglar (pisqu) som bebodde dalgångarna i Icaregionen. Fast många peruaner menar att ordet i själva verket betyder lerkruka…

Torres pisco El Gobernador (nr B70651, 299 kr) är gjord på de aromatiska druvorna Moscatel de Alexandrie och Pink Moscato som ger drycken en fruktig och blommig smak med inslag av banan, vita blommor, persika och vit choklad.

– En del jämför pisco med grappa, men de flesta upplever piscon mjukare och friskare i sin karaktär, säger Marie-Louise Feiler, Senior Brand Manager Torres Sweden.

PiscoDrink GOBERNADOR PISCO SOUR

60 ml Pisco El Gobernador

20 ml pressad citron

20 ml sockerlag

10 ml äggvita

Istärningar

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en shaker. Tillsätt is och skaka kraftigt i 15 sekunder. Servera i glas, dekorera gärna kanten socker eller salt.

Håkan "Peat" Dahlberg driver egna whiskysajten I love whisky och även Facebookgruppen "Vi som älskar whisky.". Han skriver regelbundet i Allt om Whisky.

2 kommentarer

  • Måtten skall väl vara i ml och inte cl, eller ta bort en nolla. Blir ju en riktigt stor cocktail annars 😉

  • Det där är helt galet gott! Förvånadsvärt kan tycka men det är någon som bara fungerar. Provade en eller två när jag var i Sydamerika för några år sedan. Mumma!

Comments are closed.