Hela Pulteneyfamiljen samlad

Old Pulteney lanserade i höstas sin nya single malt-serie i Sverige. Old Pulteney 15 år, 18 år och 25 år går att köpa på Systembolaget men den sista pusselbiten Huddart fick vi vänta några månader extra på. Den 17 maj finns hela Pulteney-familjen tillgänglig på den svenska marknaden.

Old Pulteney Huddart är inspirerad från en gammaldags Old Pulteney-stil, med en mix av sin karaktäristiska maritima “sälta” i kombination av rök. Det unika med Huddart är att den är lagrad på bourbonfat som tidigare lagrat rökig whisky. Detta ger whiskyn en rökig skjuts. Det är samma fatlagringsmetod som man använde för Old Pulteney Vintage 1989, som senare vann priset som Världens Bästa Single Malt Whisky i World Whisky Awards 2016.

Destilleriet är ett av få i Skottland som är uppkallat efter en person: Sir William Johnstone Pulteney. William jobbade som advokat och investerade i olika projekt i Storbritannien, Indien och USA. År 1783 anlitade Sir William en man vid namn Thomas Telford för att designa hamnen i Wick. Sir William var under denna tid “Govenor of the British Fisheries Society”. Telford är ingenjören som gjort det möjligt för Pulteney distillery att ha en vattenkälla perfekt för just whiskytillverkning. I Sverige har bland annat Thomas Telford varit projekterad på en kunglig inbjudan att fortsätta arbetet med Göta Kanal år 1806.

Pulteney Distillery ligger på Huddart Street i staden Wick, därav namnet. Så vem var Huddart? Kapten Joseph Huddart jobbade som hydrograf för The British Fisheries Society som var med och byggde upp Pulteneytown i Wick. Han var också en ingenjör och uppfinnare, bland annat så gjorde han sig en förmögenhet genom att förbättra designen och tillverkningen av rep.

Wick är en stad med en intressant historia och starka kopplingar till oss i Norden. Namnet kommer från The Norsemen (vikingarna) som kallade staden för Vik. Wick var en av Europas största fiskestäder under sena 1800-talet. Många skandinaviska fiskare åkte dit under fiskesäsongen, cirka 1 000 fiskebåtar trängdes i Wicks hamn under denna säsong och cirka 14 000 människor jobbade inom fiskeindustrin.

Old Pulteney Huddart Single Malt Whisky

Nr: 40511
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 499 kr
Antal: 1800 flaskor
Lanseringsdatum: 2019-05-17

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Verifierad av MonsterInsights