Bästa whiskyglasen – 5 i topp

Ett tag var det nära att »Vi Som Älskar Whisky«, whisky–Sveriges största Facebookgrupp, aldrig såg dagens ljus. Sidans skapare, Håkan »Peat« Dahlberg, var inte alls imponerad av ansiktsboken när den startades, men kom att ändra sig.

Idag har gruppen nära 38 000 personer som gillar sidan. Vilken bedrift i whiskyvimlet på nätet. Ni som följt Allt om Whisky genom åren har läst om Håkan när han tillsammans med Nour El Refai – vann Allt om Whiskys resestipendium och fick besöka Glen Garioch 2011. I varje nummer av Allt om Whisky 2020 kommer Håkan »Peat« Dahlberg dela med sig av tips, kloka ord och roliga inslag från whiskyvärlden.

Så väljer du rätt whiskyglas

När du plockat fram favoritwhiskyn ur whiskyskåpet och det är dags att hälla upp, vilken typ av glas ska du använda?
Idag finns det en uppsjö av »whiskyglas« på marknaden och det är sannerligen inte lätt att välja. Ett vanligt glas i whiskysammanhang är ett så kallat tumblerglas, den typen av glas JR Ewing använde i den populära serien Dallas på den tiden det begav sig. Sedan har vi ett antal olika provningsglas som flitigt används bland whiskynördar. Det absolut vanligaste provningsglaset är Portoglaset, detta glas på fot som rymmer 13 cl är mycket populärt och finns på de flesta whiskypubar och whiskyklubbar i Sverige. Här finner ni även det »officiella« whiskyglaset Glencairn som passar utmärkt som provningsglas eller då du vill njuta av en dram bland goda vänner. Men både på doft och smak varierar glasen dramatiskt. Med en bredare öppning som tumblern känner man mer av alkoholerna och flyktiga ämnen medan det är mycket lättare att identifiera dofter och smaker med de glas som har en smalare öppning såsom Copita-, Glencairn- och Portoglas.

Här är de bästa glasen

1. Nosing Copitaglas (länk)

Nosing Copita glaset kallas även för »Dock Glass« då just denna typ av provningsglas användes av köpmän förr i tiden då fartyg kom till hamn och det var dags att prova av och inhandla whisky eller andra destillat. Min absoluta favorit och bästa glaset enligt mig när du vill få ut så mycket som möjligt av doft och smak.

2. Bugattiglas (länk)

Bugatti whiskyglas används numera på whiskymässor och i whiskyklubbar runtom i världen och håller på att ta över tronen från Portoglasen. Med sin tunna och eleganta design är det ett bra val och behåller dofterna bra i glaset.

3. Portoglas

Portoglaset som är tulpanformat används på pubar, restauranger, whiskyklubbar och av whisky-älskare över hela världen. Detta provningsglas är mycket omtyckt och passar perfekt för att dricka eller prova whisky.

4. Glencairnglas (länk)

Glencairnglaset har tyngden från ett tumblerglas och formen av en tulpan, ett perfekt glas att ha ditt whiskyskåp. Glencairn är fortfarande ett av världens mest sålda whiskyprovarglas som har utsetts till det officiella whiskyglaset och även har fått The Queens Award for Innovation i Storbritannien. Bra att ta fram när whiskykompisen kommer förbi och ni sitter framför elden och njuter.

5. Tumblerglas

Tumblerglaset är ett rakt och tungt glas som tyvärr släpper ut allt för mycket av doften men har du inget annat funkar såklart detta väldigt bra. Tumblern fortsätter att vara populär eftersom vissa fortfarande blir lite misstänksamma för läckra, designade whiskyglas.

Stort tack för lån av bilder till sajten whiskymerchandise.com där du även kan köpa flera av de glas vi skriver om i texten.

Följ Håkan på Instagram, webben och Facebook:
@ilovewhiskyse
www.ilovewhisky.se
Vi som älskar whisky på Facebook

Etiketter

Håkan "Peat" Dahlberg driver egna whiskysajten I love whisky och även Facebookgruppen "Vi som älskar whisky.". Han skriver regelbundet i Allt om Whisky.

Verifierad av MonsterInsights