Peat’s Fem i topp: Whiskymässor


I vanliga fall – när det inte är global pandemi, är det kul att gå på whiskyfestival eller whiskymässa – hur stor eller liten den än är. Oavsett kunskapsnivå är en whiskymässa perfekt för dig som vill upptäcka och testa nya whiskys, prata med leverantörer, destillerifolk, entusiaster och andra gäster och imponeras av det otroligt stora utbudet i whiskysfären. Rök, rökigare, rökigast. Besk, beskare, beskast, malt, maltigare, maltigast… Begreppen under en mässhelg är många när det gäller whisky och dina chanser att hitta en ny favorit är verkligen stora – det finns så mycket spännande på en whiskyfestival och har du inte besökt en ännu är det verkligen dags. Kolla länkarna här – många har flyttat sina mässdatum och andra kanske kör digitalt. Men det kommer en dag när vi kan ses på mässgolvet igen!

Så vilken är då den bästa festivalen/mässan?

1. Linköping Whiskyexpo
En i det närmsta renodlad whiskymässa som är uppdelad på två dagar och 3 stycken så kallade ”besökspass”. För att besöka ett pass behövs en entrébiljett till just detta pass. Här finns en whisky för alla smaker och Sveriges alla destillerier och importörer finns på plats. Under mässans hålls det många intressanta och spännande seminarier och provningar, allt från nybörjare till mer avancerade provningar. Min absoluta favoritmässa som ni inte får missa.
Mer info: www.whiskyexpo.se

2. En Öl & Whiskymässa i Göteborg
En tvådagars mässa som har allt du kan önska dig i väl tilltagna lokaler. En Öl- & Whiskymässa samlar ett stort antal utställare från whiskydestillerier, whisky- och ölimportörer, mikrobryggerier och bryggerier. Dessutom ställer en rad olika delikatessföretag ut med delikatesser och tilltugg som passar utmärkt till din favoritdryck. Lockar årligen tusentals muntra whisky- och ölbesökare. Såväl whiskynördar som nybörjare. Det jag gillar med denna mässa är att trots att det är mycket folk känns det inte trångt.
Mer info: olochwhiskymassa.se

3. High Coast Whiskyfestival
En whiskyfestival vid destilleriet i Bjärtrå som alltid hålls helgen efter midsommar och som har vuxit från en liten lokal mässa till en relativt stor två dagars festival med massor av whisky från destilleriet samt olika importörer. Dessutom med livemusik, whiskyprovningar, öltält, fatägarlounge och mat. Två dagar du inte vill missa!
Mer info: highcoastwhisky.se/festival/

4. Cinderella Whisky fair
Världens största flytande whiskymässa på Vikingline Cinderella! Mässan pågår under tre dagar och identiska avgångar, där mängder av unika whiskies från världsledande leverantörer presenteras, även här kan du delta i ett stort antal whiskyprovningar. En stor fördel på denna mässa är att du kan köpa med dig hela flaskor av dem du provat. Denna mässa är ett måste för dig som snabbt vill bygga upp ditt whiskyskåp.
Mer info: www.vikingline.se/hitta-resa/kryssningar/temakryssningar/whiskykryssningar/whiskymassa-cinderella/

5. Stockholm Beer & Whisky festival
Långköraren i whisky-Sverige och den som är ojämförligt störst. Samlar över 30 000 besökare under 6 dagar i september-oktober och har en gedigen utställarkrets från både Sverige och utlandet. Denna festival har jag besökt flest gånger och var under många år den enda mässan jag besökte. Tyvärr har en del whiskyimportörer och whiskydestillerier övergett denna trevliga mässa, vilket är mycket synd.
Mer info: www.stockholmbeer.se/

Det finns snart en whiskymässa i varje stad och antalet mässor verkar öka för varje år som går. Om du kikar in på https://whiskykalendern.se så hittar du kanske en whiskymässa i just din stad.

Håkan "Peat" Dahlberg driver egna whiskysajten I love whisky och även Facebookgruppen "Vi som älskar whisky.". Han skriver regelbundet i Allt om Whisky.