Peat’s 5-i-topp: Snacks


För det mesta dricker man sin whisky precis som den är, kanske med några droppar vatten för att lyfta smaken och doften. Men när hungern smyger sig på kan det vara trevligt att ha något gott att snacksa på när man sitter och sippar. Rätt kombination kan göra underverk för smakupplevelsen och det finns inget rätt eller fel, prova dig fram och hitta just din favoritkombination. Att prova whisky tillsammans med olika typer av tilltugg är fantastiskt kul och intressant, bara köp hem lite olika snacks och prova med de whiskies du har hemma.
Här kommer mina topp-fem favorit-whiskysnacks.

Håkan ”Peat” Dahlberg

 1. Ost
  Jag har en förkärlek till ost och en av mina absoluta favoriter är Gruyère, passar utmärkt till en rökare som Lagavulin 16 yo eller till en något sötare orökig
  sherrylagring som Balvenie Doublewood 12 yo.
  Även en starkare ost, t ex blåmögelost, passar utmärkt till rökig whisky. Köp hem några olika ostar och prova dig fram, fantastisk kul och lärorikt.
 2. Choklad
  Att maltwhisky gifter sig väl med choklad är kanske ingen nyhet och mörk choklad funkar fantastisk bra med en bourbonlagring med massor av vanilj och pärontoner, gifter sig väl med bitterheten hos den mörka chokladen. Min personliga favorit är dock Schweizernötchoklad, med en härlig borubonlagring som Loch Lomond 17 yo. Så här gör du när du
  provar, låt chokladen smälta i munnen innan du tar en sipp whisky och blandar smakerna.
 3. Mandlar & Nötter
  När det gäller nötter och mandlar kan du genast
  skippa alla starka nötter såsom chillinötter m.m. Däremot lättsaltade mandlar eller nötter funkar
  alldeles utmärkt med en härlig rökare som Ardbeg
  10 yo eller en Laphroaig 10 yo. Min favorit här är
  osaltade mandlar tillsammans med en Bowmore 12 yo.
 4. Torkad frukt
  Torkad frukt är ju både nyttig och gott, dessutom
  funkar det alldeles utmärkt som snacks till whisky. Här förstärker vi bara de naturliga smaker och dofter som finns i en del maltwhisky. Min favorit är torkade äpplen tillsammans med en Macallan 12 yo.
 5. Torkat kött
  Den härliga sältan i det torkade köttet funkar väldigt bra med de flesta typer av whisky, rökig som orökig. Min personliga favorit är rökt renkött tillsammans med en Bowmore 15 yo. Här gifter sig sältan, sötman och rökigheten på ett fantastiskt sätt och det blir fasligt gott.

Håkan "Peat" Dahlberg driver egna whiskysajten I love whisky och även Facebookgruppen "Vi som älskar whisky.". Han skriver regelbundet i Allt om Whisky.