Peat’s 5-i-topp Whiskydrinkar

Nog passar en välkomponerad whisky-drink bra även i vintermörkret. Whisky som drinkbas förbises ofta då en vällagrad whisky bör drickas rent. Men det finns en uppsjö av finfina whiskydrinkar därute. Våga laborera och sväva ut, man kan blanda ut en whisky med annat än vatten. Här är mina fem favoriter, några med en twist.

Smokey Irish Coffee

Irish Coffee är en klassisk kaffedrink med kaffe, mörkt socker, irländsk whiskey och lättvispad grädde. Men gör man denna med Connemara Peated Single Malt får den en twist som är mycket angenäm. Självklart kan du laborera med andra rökiga whiskys.
Ingredienser:
2 tsk farinsocker eller muscovadosocker
4–6 cl Connemara Peated Single Malt
2 dl starkt kaffe
3 msk löst vispad grädde

Blanda socker och whiskey i ett glas. Välj ett högre glas som tål värme. Fyll på med varmt kaffe. Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att det bildas ett lock. Avsluta med att strö över något kryddmått kaffepulver, kakao eller lite fint riven mörk choklad. Servera med en lång sked.

Old Fashioned

Whiskydrinkarnas konung som härstammar från 1800-talet och var Teddy Roosevelts favoritdrink, är en riktig favorit. Det är även drinken som givit namn åt glas-typen Old Fashioned. Min twist på denna är att i stället för bourbon lyxa till det med valfri sherrybomb, blir väldigt gott.
Ingredienser:
4–6 cl Maker’s Mark bourbon
5 ml sockerlag
2 droppar Angostura bitter
Apelsintwist

Häll sockerlag och en skvätt vatten i ett tumblerglas, droppa över Angostura bitter. Fyll glaset med is och häll över bourbon. Rör om ordentligt med en sked. Garnera med en apelsintwist.

Whiskey Sour

Min första kontakt med whiskydrinkar var just denna. En perfekt balans mellan sötma och syra gör den mycket angenäm. Det äldsta daterade omnämnandet av drinken sträcker sig tillbaka till 1872. Var noggrann när du gör denna, äggvitan måste vara perfekt vispad!
Ingredienser:
4-6 cl bourbon, t ex. Jim Beam
3 cl citronjuice
1/2 äggvita

Mät upp ingredienserna i en shaker och skaka tillsammans med is för att kyla.
Sila upp drinken i ett cocktailglas med is. Servera gärna med garnering, t.ex. citron.

Boulevardier

Boulevardier är whiskyns negroni. Den enda skillnaden mellan de båda drinkarna är helt enkelt att man byter ut gin mot bourbon. Drinken skapades på 1920-talet i Paris av den amerikanske förläggaren och tidningsskaparen Erskine Gwynne vars tidning ”Boulevardier” publicerades mellan 1927 och 1932. Min egen twist på denna är att jag använder Bowmore 15 YO Darkest (den heter numera bara Bowmore 15 YO) istället för bourbon, magiskt gott.
Ingredienser:
1 del (t.ex. 3 cl) bourbon (eller Bowmore 15 YO)
1 del Vermouth Rosso
1 del Campari

Förbered ett drinkglas med is. Lägg först i Camparin direkt över isen. Fortsätt med vermouth och tillsätt sist whiskyn. Rör om med en sked och garnera med en skiva apelsin.

Mint Julep

Min gode vän Hasse Nillson som ofta skriver i denna tidning sa en gång att Mint Julep var whiskydrinkarnas whiskydrink, provade den vid ett tillfälle efter det och sen var man fast. Mycket trevlig och fräsch, perfekt innan middagen eller på cocktail-partyt.
Ingredienser:
2 cl sockerlag
6 st myntablad
4-6 cl Bourbon

Mosa myntabladen tillsammans med sockerlag i ett highballglas. Fyll glaset med krossad is och häll i bourbon. Rör om och tillsätt resten av bourbon. Dekorera med ett myntablad.

Håkan "Peat" Dahlberg driver egna whiskysajten I love whisky och även Facebookgruppen "Vi som älskar whisky.". Han skriver regelbundet i Allt om Whisky.