Peat’s 5-i-topp Whiskyupplevelser

Under de dryga 10 år som jag jobbat med Vi som älskar Whisky har jag fått vara med om en massa spännande, trevliga, mysiga, intressanta och storslagna whiskyupplevelser. Är så glad och tacksam för alla som inkluderat med mig på dessa äventyr. Här kommer några av de som gjort stort avtryck.
Alla dessa whiskyminnen är helt fantastiska men till syvende och sist är en god dram i goda vänners lag det bästa som finns.

Allt om Whisky Stipendieresa

Stockholm Beer & Whisky festival 2011 offentliggjordes Allt om Whiskys stipendiater, dessa två var jag och Nour El Refai. Kort därefter åkte vi över till Skottland och Glen Garioch destillery. Schemat var späckat, måltiderna många och whiskyprovningarna likaså. När vi stod i kyliga lagerhuset och Iain McCallum knackade upp ett fat från 1971, då var man så nära himmelriket man kan komma. Dock var just det fatet inte ett av de vi fick välja ut. Vi provade oss igenom ett antal fat där i lagerhuset och en sväng till i hotellbaren där vi till slut enades om det fat som buteljerades exklusivt för den svenska marknaden. Det är den korta historien om detta fantastiska äventyr som sitter djupt rotat i mitt minne.

Bowmore – provning på Sandhamn

En magisk resa till Sandhamn, Stockholm, mellan den 26-27 november 2010. Väl där vi fick vara med om en historisk whisky-provning av Bowmore Black, White och Gold. Det är inte ofta man får chansen att prova sådan här legendarisk whisky, och hur den nu än smakade så drack vi »historia«. Tänker på dem som 1964 destillerade dessa droppar, kunde de någonsin föreställa sig att vi, ett 30-tal whiskyintresserade skulle dricka dessa 46 år senare och att priset per flaska skulle inbringa sådana otroliga summor. Just denna helg var det var det rätt mycket snö i ett annars så snöfattigt Stockholm. När vi anlände till ön var det ett hiskeligt snöoväder, kontrasten mellan snön, platsen och whiskyn var helt fantastisk. Eventet anordnades av dåvarande Philipson Söderberg AB och provningen leddes av Bowmores karismatiska Iain McCallum. Hela upplevelsen är ett minne för livet.

Mortlach världens äldsta whisky

I början av April 2016 åkte jag ner till Malmö Öl & Whiskyfestival där det skulle provas gammal whisky, att det ens fanns whisky som lagrats 75 år kunde man ju knappt tänka sig. Provningen arrangerades av Malmöbaserade whiskyspecialisten Symposion och leddes av Stuart Urquhart, vars farfarsfar, den legendariske George Urquhart, 1939 fyllde sherryfatet vid Mortlach Distillery i Dufftown, Skottland. Att prova whisky från 1939, året innan min egen pappa föddes, är obeskrivligt, att den dessutom är så livfull och smakrik är helt fantastiskt. Här drack vi dessutom historia i överflöd, då även resterade buteljerna i provningen var över 60 år gamla, bland annat en Macallan från 1945. Tyvärr har det inte varit fler förunnat att prova denna typ av dyrgrip. De flesta flaskorna kommer aldrig att öppnas, utan förvaras inlåsta i kassavalv.

Laphroaig Live

Onsdagen den 24 september 2014 fick jag vara med i Laphroaig Live som då var inne på sitt åttonde år och som drog 50 000 tittare året innan då det sändes från New York. Vi åkte båt ut till Fjäderholmarna och redan där kom nervositeten, jag skulle sitta live med panelen Nour El Refai, Peter Borg och John Campbell. Alla dessa som var vana att stå i rampljuset. Sändningen gick dock väldigt bra och vi fick prova fyra unika whiskysorter från Laphroaig, bland annat en limiterad utgåva framtagen enbart för Norden. Minns inte så mycket vad whiskyn smakade efteråt men vad gör väl det, ett minne och äventyr få förunnat. Jag känner mig lyckligt lottad som fick vara med om detta.

Highland Park ”Search for Nothern Lights” i Nordnorge

Senhösten 2013 åkte jag och ett gäng internationella journalister med Highland Park till Tromsö, på en fantastisk resa i jakt på Norrskenet. Under denna resa fick vi bekanta oss med den gudomliga Freya på ett flertal sätt i ett snörikt Norge. Vi klättrade i berg, åkte linbana och därefter åkte vi båt ut på havet i fartyget Vulkana – ett tidigare valfångstfartyg som omvandlats till en lyxig spabåt. Där ute i mörkret kastade vi oss i det kalla vattnet och snabbt upp i bastun där vi provade ett flertal Highland Park. Att sitta i en bastu mitt ute på det svarta havet och dricka whisky var något av en surrealistisk känsla, men en upplevelse och minne för livet.

Håkan "Peat" Dahlberg driver egna whiskysajten I love whisky och även Facebookgruppen "Vi som älskar whisky.". Han skriver regelbundet i Allt om Whisky.

Verifierad av MonsterInsights