Emma tipsar: Värmande avec efter julshoppingen

Varje år försöker jag handla julklappar i god tid. Ibland lyckas jag. Andra år går det troll i presentinhandlingen. Förra året blev det ju så att det mesta köptes på nätet, men i år ser jag fram mot en eftermiddag med vännerna i – hör och häpna – riktiga butiker. Efter en lite frusen shoppingrunda har jag planerat en lätt liten middag, följd av några väl valda flaskor som jag hoppas ska värma upp mina vänner. Smakfulla, intressanta och prisvärda alternativ så man kan lägga pengarna på julklappar från »Tomtemor« till sig själv eller möjligtvis till snälla barn. Vi får se vad mina vänner kommer att tycka bäst om av de här.

Tamnavulin Red Wine Cask Edition Grenache Single Malt

Nr: 581
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 309 kr

Julstämningen får en fin skjuts av doften av nykokad kola som sprider sig i glaset, den får så småningom sällskap av en not som går mot hårda fruktkarameller. Smaken domineras av vanilj och mjuk kola, en robust och fyllig smak, som också har kryddiga toner av fruktkaka med röda bär och choklad. Chokladen följer med i eftersmaken men drar mer åt det vita hållet. Detta är en både prisvärd och robust smakbomb!

Busnel Calvados Vieille Réserve VSOP

Nr: 83303
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 229kr

Från Frankrikes mest ansedda Calvados-distrikt; Pays d’Auge, kommer denna eleganta avec. Doften är medelstor, med mjuka toner av äpplen, något karamelliserade apelsinskal, och i bakgrunden en nötig ton. Smaken bär en mild sötma av bakade äpplen, tillsammans med julkryddor och höstäpplen med bourbonvanilj. Sötman följer med ut i eftersmaken, där den balanseras av en lätt kryddighet.

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.