Drinkar: Läska dig med en Highball i sommar

Ja, så var vi här i sommarens efterlängtade värme. Hur serverar vi då vår whisky? Jag som många andra tycker whisky med lättare stil är mer passande och det trots att jag annars gillar muskulös whisky. Värmen får en att vilja kyla ned whiskyn en aning och den blir då smalare och mer återhållsam i smaken. Ibland när jag tar min whisky på terrassen passar jag på att vattna ned den lite extra. Jag hör ju hur det låter: att vattna ned värdefull whisky lite extra, men det blir en annan dryck av det hela och går naturligtvis inte att jämföras med en hederlig dram.

Grogg har ju funnits i alla tider men är idag mer rätt än någonsin. Hur slog det mig då i denna whiskydjungel ens att prova på Highball? Jo, efter alla provningar under en reportageresa blir »maltkontot« mättat och när man sedan sammanstrålar på puben för att smälta dagens alla intryck behövs något lättare. En Highball är läskande, lättsam och inte så stark. Passar alldeles utmärkt och kanske skulle fler på krogen ta en pausfågel ibland med detta tips. Japanerna skulle med all säkerhet också rekommendera detta till maten och varför inte testa till grillmiddagar i trädgården?

Japanerna då, hur kommer då de egentligen in i sammanhanget? Jo, de ligger före inom många områden och även inom detta på sätt och vis. Det har tidigare funnits en hel del renodlade Highball-barer i Japan. Nu börjar allt fler att dyka upp. Sverige har under årens lopp välkomnat allt inom maltens värld. Undrar om denna trend också kommer att få fäste här?

Kazuyuki Takayama redde ut begreppet Highballbarer och beskrev trenden som fortfarande stark i Japan. Den startade och blev stor framför allt eftersom det var vanligt i landet att dricka öl till sin mat, och när whisky blev populärt ville man också dricka den till sin middag, men det gick ju inte att dricka rakt av så en Highball blev alternativet. Highball-barerna blev populära redan under 50-talet då »Tory’s Highball Bars« visade hur man kunde kombinera drycken med mat.

»En Highball är läskande, lättsam och inte så stark. Passar alldeles utmärkt och kanske skulle fler på krogen ta en pausfågel ibland med detta tips.«

Under 80-talet förändrades mat- och dryckesvanorna en del och man valde att kombinera vin med sin mat istället. Nu efter drygt 25 år ser vi hur trenden tas upp på nytt av fler och fler Japanskägda whiskydestillerier. Whiskyn serveras i välkylda, sejdelliknande glas och med is, ibland med en citronskiva. Ungefär 1 del whisky blandas med 3–4 delar vatten när den används som måltidsdryck. Drinken har blivit så populär att en del whiskymärken levererar färdigblandad Highballs till krogarna. Det vanligaste är dock fortfarande att den blandas i baren.
Vi kommer att följa Highball-trenden noga i kommande nummer, och utröna vilka whiskies som passar bäst. Vilken whisky tycker du blir bäst i en highball?

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.