Fullsatt när Änglarnas andel hade galapremiär

När Robbie håller sin nyfödde son Luke för första gången svär han på att sonen aldrig ska få samma tragiska liv som han själv har haft. Efter att ha undkommit ett fängelsestraff döms han till samhällstjänst och tilldelas en övervakare som till sin stora förvåning upptäcker att Robbie besitter en unik näsa för whisky…

Det är startskottet till mästerregissören Ken Loachs nya film. Filmen Änglarnas andel (Angels’ share på engelska) hade galapremiär i slutet av 2012 och bakom arrangemanget stod Folkets Bio i samarbete med Allt om Whisky.

– Folkets Bio ringde upp och ville veta mer, det här var oprövad mark för dem och önskade ha en samarbetspartner som kände till whiskybranschen och var insatt i den, säger Emma Andersson, chefredaktör på Allt om Whisky och fortsätter:

– Jag hade redan innan varit väldigt nyfiken på filmen då jag hade pratat med Charlie Maclean, en av skådespelarna, så jag väntade på att den skulle dyka upp i Sverige. Så när de sedan ringde var jag mycket väl insatt i filmen.

Paul Brannigan som spelar huvudrollen Robbie har en bakgrund som i många stycken påminner om filmens karaktär. Men vare sig regissören Ken Loach eller huvudrollsinnehavaren Paul Brannigan visste särskilt mycket om whisky innan. Nu vet de båda att näsan spelar en viktig roll i hur man upplever smaken. Paul fick tio miniatyrflaskor och några böcker om whisky med sig hem som läxa i början av inspelningen.

– Jag skulle skriva ner vad smakerna påminde om, säger han. Det kändes jättedumt att skriva tång och läder och salt… Men när jag tittade i böckerna hade jag nio rätt av tio. Och nu kör jag alltid ett litet test när jag är nere på puben, har han tidigare sagt om konsten att prova whisky.

På biografens scen efter filmen, som distribueras av Folkets bio, uppträdde kvällens huvudperson Charlie MacLean, Skottlands ledande whiskyexpert, i traditionsenlig kilt som intervjuades av Allt om Whisky Emma Andersson.

Charlie Maclean

Charlie Maclean berättade hur han för två år sedan kontaktats av regissören Ken Loachs manusskrivare Paul Laverty som ville ha information om whiskytillverkningen, vilket han också fick. Men därefter övertalades whiskyexperten Charlie Maclean av regissören att medverka i filmen som skådespelare i rollen som whiskyexpert, vilket han gjorde. Charlie Maclean spelar whiskyexperten Rory McAllister i filmen.

– Jag spelar i stort sett mig själv, säger Charlie Maclean som här gör sin debut som skådespelare. Som tur är jobbar inte Ken Loach med manus, och det var inget större bekymmer för mig att improvisera.
Vid sidan av sin insats som skådespelare fick Charlie Maclean uppgiften att undervisa de andra skådespelarna i whiskydrickandets konst.

– Det var inga problem. De var som fiskar i vattnet, säger Charlie Maclean. Faktum är att de allra flesta har förmågan att urskilja smaker. Med lite övning och koncentration kan vem som helst göra det.

Filmen har fått stor internationell publicitet och är redan nu flerfaldigt belönad. Inte minst erhöll Änglarnas andel Juryns pris vid Cannes filmfestival 2012, ett av de finaste priserna man kan få i filmvärlden.
Även från svenskt håll verkar filmen vara mycket uppskattad. Lars Epstein på Dagens Nyheter menar bland annat att Charlie Maclean spelar rollen som whiskyexpert med bravur.
Ronny Svensson, filmkritiker på TV 4 ger filmen 4 solar.

– Det är en härlig film som tar en väldigt kul vändning när det visar sig att det dyker upp ett stort fat med whisky som är hur gammalt som helst som ska säljas på auktion och då kommer han på en grej… och då blir filmen en thriller.
Ken Loach är mest känd för sitt mycket realistiska filmspråk, en del kallar den diskbänksrealism, menar själv att filmen inte är en komedi, inte enbart i alla fall.

– På ett sätt är det snarare en historia med ett par leenden och det finns verkligen också mörka scener, säger han. Målet är att trovärdigt skildra samspelet mellan människor i en realistisk miljö. Då blir det som i verkliga livet. Händer det något roligt skrattar man, och blir det sorgligt så gråter man. Och om någon gör något upprörande, ja, då blir man arg.

Men vad tyckte du Allt om Whiskys chefredaktör Emma Andersson om filmen?
– Jag ger den fem whiskyglas av fem möjliga i biomörkret i vinter. Ibland kan historien kännas lite överdriven men det är förlåtande med tanke på alla andra kvaliteter filmen har, säger Emma Andersson och fortsätter:

– Innan filmen är slut hinner man lyssna till den härliga Glaswegian-dialekten, man hinner se den legendariska skotska läsken Irn Bru, grabbar i kilt och whiskypannor, whiskyprovningar och välkända ansikten från whiskybranschen. Vad mer kan man önska sig?
Efter filmen och Charlie Macleans uppskattade svar på Emma Andersson frågor på scen, var det dags för whiskymingel. Inte minst kunde de inbjudna prova två sorters Single Malt Whisky, Balblair 01 och AnCnoc 12år, både whiskysorterna importeras av Berntson Brands som också var med och arrangerade galapremiären.

Charlie Maclean, Emma Andersson, chefredaktör på Allt om Whisky och Tommy Isaksson från Berntson Brands.

Över 500 besökare kom för att titta på filmen, lyssna till Charlie Maclean och sedan prova maltwhiskyn. Det var trångt i den gamla klassiska biografen Skandia i centrala Stockholm efter föreställningen och både Emma Andersson och Charlie Maclean blev överrösta med frågor från filmintresserade whiskyälskare och whiskyintresserade filmälskare.

– Många frågade naturligtvis om tidningen, några som tidigare inte kände till den, alltså nya läsare som undrade bland annat hur länge vi har funnits. Många prenumeranter var på plats, från whiskyklubbar som tyckte att det var extra kul att möta oss efter filmen för att få en pratstund.

– Och så var det många som var nyfikna på vad jag hade för förhållande till whisky, återigen alltså att tjejer och whisky i kombination väcker uppmärksamhet, avslutar Emma Andersson.

Goodiebags för film- och whiskyintresserade

Fotnot. Charlie Maclean kallas ibland för Storbritanniens vänliga whiskyansikte. Han har gedigen erfarenhet av whisky, inte minst som skribent sedan 1981 och har till dags dato publicerat ett tiotal böcker om destillatet och varit huvudredaktör för ytterligare referensverk inom whiskylitteraturen.
Han är dessutom grundare till tidningen Whisky Magazine och har bidragit med både krönikor och artiklar i Scottish Field och kinesiska Wine Press. År 2009 blev han utnämnd till Master of The Quaich, whiskyindustrins allra finaste utmärkelse.
Idag arbetar han som konsult till ett flertal whiskyföretag och för auktionsfirman Bonhams International Auctioneers och är dessutom programledare för SingleMaltTV. När han då inte tjänar extra som skådespelare…

Kortfakta Ken Loach
Är en av Storbritanniens främsta filmskapare. Hans diskbänksrealism, eller socialrealism om man så vill, är känd och uppskattad bland filmälskare världen över. Några av hans tidigare filmer är Frihetens pris (2006), Lady Bird, Lady bird (1994) och Riff-Raff (1990).

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.