25-åring från de gröna ängarnas dal

I mars släpper importör Philipson Söderberg en 25-årig whisky från Glenfarclas, de gröna ängarnas dal. Whiskyn har lagrats på 70 procent sherryfat samt 30 procent ex-bourbonfat och alla som kan sin Glenfarclas vet att destilleriet är mycket noggrann när det gäller val av trä till faten.

Denna hållning förärade Glenfarclas bland annat med utmärkelsen ”Distiller of the year 2007”,

Bland whiskyvänner anses Glenfarclas i hjärtat av Speyside tillhöra den absoluta destilleritoppen. Destilleriet grundades och fick sin licens 1836 på Rechlerich Farm, vid Ballindalloch. Men mer troligt är att destilleringsverksamhet pågick på farmen så tidigt som mot slutet av 1700-talet.

I mitten på 1800-talet köptes Glenfarclas av familjen Grant, som ägt destilleriet sedan dess vilket gör det till det sista familjeägda destilleriet i Skottland.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.