Frågor & svar om plast och kork

Intresset för whisky är stort och frågorna är tidvis många.
Här samlar Allt om Whisky några av de frågor vi får in till redaktionen, för att fler ska kunna få svar på sina funderingar. Har du några frågor du önskar ställa så maila till info@tastynews.se.

Fråga: Det tycks bli mer och mer vanligt med whisky i plastflaskor, kan det verkligen vara hälsosamt?
Thomas, Åkersberga

Svar: Det är inte bara whisky, de flesta drycker tappas numera allt oftare på lättviktsflaskor av olika material. Inte minst har läsk- och vattenindustrin gått över till PET (Polyetentereftalat) i mycket stor utsträckning. Likaså gör vin- och sprittillverkarna. Vi kommer med all säkerhet att få se mer och mer av detta. Glasflaskor väger mycket och tunga förpackningar betyder sämre transportekonomi och ökad miljöbelastning. Den franska tillverkaren Paul Sapin har patenterat ett material av PET och nylon som används allt oftare. Enligt omfattande studier vid franska universitet och av EU:s kontrollmyndigheter ligger de påvisbara emissionerna från materialet långt under gränsvärdena. Dock ska sägas att det man främst har undersökt är vin och drycker med ingen eller låg alkoholhalt. Det har inte heller gjorts några undersökningar som sträcker sig över längre tidsperioder. Det kan ju kännas sådär att plastlagra en flaska vin i sin vinkyl i tio år, eller att ställa in en flaska plastwhisky i finhyllan, men som sagt, några negativa hälsoeffekter är inte påvisade.
Redaktionen

Fråga: Jag har flera gånger varit med om att korken går sönder när jag öppnar en whiskyflaska, betyder det att whiskyn också kan vara skadad?
Lina, Karlskrona

Svar: Det där är ett gissel, och det tycks ha blivit vanligare på senare år. Oftast beror det på att korktillverkarna använt råvara som torkat sönder, och minst lika ofta på att man helt enkelt har för bråttom när man sliter upp sin flaska. Kork är ett naturmaterial som uppför sig olika beroende på vilken ek som barken tagits ifrån. Dock är en trasig kork mycket sällan något som påverkar whiskyn utöver att det är störande. När olyckan är framme är det bra att ha sparat lite korkar. Då är det bara att sila av whiskyn, en eller ett par gånger, och sätta i en ny kork. Några små envetna korksmulor brukar ändå slinka igenom, men de är lätta att ta bort. Om korken däremot luktar källare och mögel är det stor risk att whiskyn också är förstörd. Kontaminerad whisky är förhållandevis ovanligt, men det förekommer. Sådana flaskor ska man lämna tillbaka till Systembolaget. I dag går branschen mer och mer över till syntetiska korkar och skruvkorkar av metall. Dessa är betydligt säkrare och har också den fördelen att de inte bidrar till den omfattande uthuggningen av den känsliga korkeken.
Redaktionen

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!