Rustik & höstig meny från Tegnér


Nu är hösten här ordentligt och det firar vi med en härlig 5-rätters meny. Laga alla eller välj ut någon favoriträtt. Våra svenska ostron är som godast höst och vinter så det gäller att passa på. Det samma gäller räkorna. Att vi sedan får med potatis, kantareller, honung och äpplen i vår höstmeny gör ju saken ännu bättre!

Recept & Foto: Anders Tegnér

Ostron med smör och whisky

Ostron med smör och whisky

4 personer som snacks

Du behöver:
8 ostron
25 g smör, rumstempererat
1 msk rökig whisky
1 msk bbq-sås, t ex Sweet Baby Ray’s Original

Gör så här:
Vispa samman ingredienserna till smöret, smaka av med salt och svartpeppar. Öppna ostronen och lossa dem från fästet så att de är lätta att äta. Klicka smöret på ostronen och gratinera i ugn 3-4 minuter i 275 grader.

Krispig raggmunk med räksallad

Krispig raggmunk med räksallad

4 personer som förrätt

Till raggmunk:
200 g skalad mjölig potatis
50 g riven smakrik ost, t ex Prästost
1 litet ägg
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk, 3%
Salt och vitpeppar till smaksättning
Smör till stekning

Gör så här:
Riv potatisen på rivjärnets grova sida. Blanda potatisen med ägg, mjöl, mjölk och ost. Rör till en jämn smet, smaka av med salt och vitpeppar. Stek små fina raggmunkar i smöret.

Till räksallad:
500 g räkor med skal
0,5 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 citron, finrivet skal
1 ask smörgåskrasse
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skala räkorna och dela dem om de är stora. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir fast som vispgrädde. Rör samman räkor, majonnäs, crème fraiche, citronzest och halva asken krasse. Blanda och smaka av med salt och peppar. Lägg en sked räksallad på varje raggmunk och toppa med lite extra krasse.

Vildsvinsfilé, kantarellsås och puré med Chèvre

Vildsvinsfilé, kantarellsås och puré med Chèvre

4 personer

Ryggfilé av vildsvin eller annat viltkött
Smör
Potatispuré
Mogen Chèvre
Grönsaker

Till sås:
150 g kantareller
2 st schalottenlökar, strimlade
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 msk whisky, gärna Speyside
2 dl grädde
2 dl mjölk 3 %
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och peppar

Gör så här:
Ansa och riv kantarellerna i fina bitar. Stek lök och kantareller i smör så att de vätskar av sig och får fin gyllenbrun färg. Slå vin och whisky i kastrullen och låt det koka upp rejält.
Rör i grädde, mjölk och fond, låt det koka sakta 10 minuter. Smaka av med whisky, salt och peppar.
Putsa och torka köttet, bryn det i smör och låt det eftersteka i ugn på 120°. Smaksätt potatispuré med Chèvre och tillaga någon god grönsak. Skiva upp köttet och servera det tillsammans med sås, puré och grönsaker.

Brie med honung, whisky och mandlar

Lägg en mogen brie 10 minuter i frysen. Ta ut den och skär bort de vita kanterna. Tärna sedan osten i ca 1 x 1 cm stora bitar. Värm lite honung försiktigt i mikrovågsugnen tills den blir flytande och pensla ostbitarna med den. Avsluta med att vända runt brien i hackade rostade och saltade mandlar.

Björnwhisky

Björn-whisky

4 personer

16 cl enkel whisky
125 g björnbär
2-3 msk råsocker strö
Fin is och kylda rocksglas

Gör så här:
Muddla björnbär och socker i en burk. Slå över whiskyn och låt det stå över natten under lock i kylen. När det är dags att servera så dubbelsila i kylda glas över is.

Passar perfekt till osten ovan!

Trifle med vanilj och äpplen

Trifle med vanilj och äpplen

4 personer

Till äppelkompott:
2 äpplen
1 tsk pressad citron
2 msk strösocker
1 nypa vaniljpulver

Gör så här:
Skala, kärna ur och tärna äpplena i ca 0,5 x 0,5 cm stora kuber. Lägg dem tillsammans med socker, citron, vanilj och 0,5 dl vatten i en liten kastrull. Låt det koka 5 minuter, lägg över i en burk, lägg på lock och låt det kallna.

Till chokladkräm:
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 nypa vaniljpulver

Gör så här:
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden tillsammans med vanilj och slå den kokande under omrörning över chokladen. Rör tills chokladen löst sig. Kyl några timmar i kylen. Vispa sedan upp krämen på samma sätt som du vispar grädde.

Till havrekrisp:
2 dl havregryn
2 msk smör
1,5 msk ljus sirap

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, rör i sirap och gryn. Rör ordentligt så att allt blir smaksatt. Lägg sedan över grynen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn, ca 8-10 minuter på 180° tills det blir gyllenbrunt och knaprigt.

När det är dags att servera så bottna serveringsglas med chokladkrämen, skeda på äppelkompott och avsluta med havrekrisp.

Etiketter

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se