Nyligen provade Allt om Whiskys skribent, Hasse Nilsson, den rökiga whiskyn som finns på Systembolaget i prisläget under 500 kronor. Han blev mycket förtjust och överraskad av hur hög kvalitet den ’billiga’ whiskyn faktiskt har. Nu har vi utmanat honom igen och bett honom prova den rökiga whiskyn som kostar över 500 kr. Frågan vi ställer är om det värt att köpa dubbelt så dyr whisky, och hur bra är egentligen de lite ’finare’ sorterna?
Att prova elva sorters rökig whisky vid ett och samma tillfälle är en utmaning på alla sätt. Inte bara för att man utsätter sig för en stor mängd alkohol, det kan man hantera med en spottkopp (även om det tar emot när det gäller vissa sorter), men framför allt är det så att torv- och röksmaker lätt blir dominanta och suddar ut skillnader i karaktären.
Men jag kan garantera att det var ett kul, och framför allt gott, test att göra.

Laphroaig 10 Years Old
Nr: 433
Volym: 70 cl
Pris: 539 kr
Jadå, den här gamla godingen levererar. Den tioåriga Laffen är en klassiker som alltid ska stå i hyllorna hos de whiskyintresserade. Det är en stökig, ruffig, och skitig whisky, precis som man vill ha sin Islay. Det här är ingen sofistikerad finsmakarwhisky. Det är en grovjobbare i sliten oljerock som har sina bestämda åsikter om allt från världspolitik till hur man kokar whisky. Det är sot, det är torv, det är rök och inte så mycket mer egentligen, och varför ska det vara det? Detta är Islay kort och gott, med betoning på gott. Testets billigaste whisky är en av de bästa.

Bowmore 12 Years Old
Nr: 433
Volym: 70 cl
Pris: 539 kr
Bowmore är ett destilleri som är lite svårt att komma underfund med. Det kan spreta åt många håll, ibland är det mästerligt, ibland ett stort frågetecken. Tolvåringen är dock en riktigt snygg historia, mer balanserad än syskonen på sydkusten. Grovjobbaren har bytt kläder och tagit på sig en kavaj. Det är tropiska frukter och gräsbrandsrök, det är finstämt och elegant och mer än väl värt sina 539 kr. Men är det detta vi menar med Islaywhisky?

Talisker 10 Years Old
Nr: 411
Volym: 70 cl
Pris: 541 kr
Nu har vi lämnat Islay och hamnat på Skye, och det märks, det här är faktiskt en helt annan sorts whisky. Det är lätt att förstå att jätten Diageo valt att profilera just Talisker som singelmalt. I standardklassen är Talisker skotsk mästare. Röken är inte påtagligt krävande, man har lyckats tämja den och stängt in den i en massa andra smaker. Någonstans hade jag gärna trott att det stora monsterföretaget skulle göra en industriprodukt, ointressant som en fryspizza, men icke. Hatten av för Diageo.

Ardbeg 10 Years Old
Nr: 513
Volym: 70 cl
Pris: 549 kr
Testets ljusaste whisky är onekligen färgstark. Under fransmännens kaxiga och självsäkra ägande har Ardbeg ofta blivit mer marknadsföringsjippo än klassisk Islay. När rymdlagringar och andra konstiga påhitt har avlöst varandra är det ändå skönt att veta att något är bestående. Ardbegs tia är Sydkust-Islay såsom det ska vara. Stökigt och robust, vindpinat och stormigt. Det här är en whisky man inte kan låta bli att ta i näven med ett rejält grabbatag. Jodå, visst finns det frukt och vanilj om man nödvändigtvis vill ha lite nyttigheter i kosten, men det viktigaste är på plats, röken, torven och havet. Ett måste i whiskyhyllan.

Caol Ila 12 Years Old
Nr: 377
Volym: 70 cl
Pris: 571 kr
Caol Ilas gräsbrandsrök är ofta lätt att känna igen. Det är som om någon har tänt eld på ett hölass eller slängt halm på grillkolen. Det är mer finstämt än kusinerna på sydkusten, ingen uppercut som försöker slå ut tänderna på intet ont anande whiskydrickare. Tvärtom kommer den med en nästan smeksam rök-kyss som är omöjlig att värja sig emot. Gillar man fruktig rök är Caol Ilas tolva ett klockrent köp.

Ardnamurchan Sherry Cask Peated
Nr: 11806
Volym: 70 cl
Pris: 598 kr
Ardnamurchan är ett destilleri som man följer med stort intresse. Nu har man passerat sin tioårsdag och whiskyn får mer och mer muskler för varje gång man provar den. Den rökiga sherrylagringen når dock inte upp till mina förväntningar på detta häftiga destilleri. Det är ett balansnummer att få ung rök att möta tung sherry. Många försöker, men få lyckas. Den här är lite spretig och har sherryn i förarsätet.

Laphroaig Quarter Cask
Nr: 10497
Volym: 70 cl
Pris: 599 kr
Nu är vi tillbaka hemma på Islay, och som vi är det! Laffes småfatslagring är en kärleksdryck. Den är mer balanserad än destilleriets standardtappningar, den har mer tryck i smakerna, men allt samspelar och samverkar. Här kommer frukten, röken, torven och sältan i vågor, ibland sköljer den ena smaken över den andra, men så kommer en ny våg med andra smaker, och sedan ännu en. Den har också en lite oljig textur som förstärker munkänslan och gör att smakerna dröjer sig kvar länge. Snackar vi core range så är detta en av Islays bästa buteljeringar.

Arran Heavily Peated Sherry Casks
Nr: 501
Volym: 70 cl
Pris: 599 kr
Här har vi en mästerlig buteljering. Arran imponerar varje gång och inte minst med sin rökare. Nu har man slutat göra rökig whisky på destilleriet i Lochranza och flyttat den tillverkningen till nya Lagg. När man provar detta undrar man onekligen om Lagg ska klara att leva upp till vad storebror kan. Detta är magnifikt balanserat, sherryn åker ett perfekt parallellslalomlopp med torvigheten och kommer i mål på exakt samma tiondel. I målfållan omfamnas man av fruktiga, oljiga rökmoln som dansar spansk flamenco runt smaklökarna.

Kilchoman Sanaig Àrd small batch
Nr: 303
Volym: 70 cl
Pris: 689 kr
Jamen hejdu! Nu snackar vi balanskonst i den högre whiskyskolan. Kilchoman kliver mer och mer fram som singelmaltwhiskyns regeringsbyggnad på Islay. Sydkustens hegemoni är hotad. Kilchoman Àrd är verkligen mer av Islay. Här kastas vi rakt in i ett magnifikt famntag där man inte vet om det är sherryn eller röken som bjuder på omfamningen. Den modiga alkoholstyrkan på 50 % trycker upp smaklökarna i brygga och allt som vi förknippar med riktigt bra rök och riktigt bra sherry är på plats. Är jag förvånad? Trodde jag detta om Kilchoman? Nä faktiskt inte. Bäst i test!

Jura 18 Years Old
Nr: 427
Volym: 70 cl
Pris: 899 kr
Jag är den första att erkänna att Jura har haft svårt att övertyga mig under mina 30 år som whiskyintresserad. Jag är också den första att hålla med om att man har fått ordning på grejerna och att Jura blivit ett fantastiskt destilleri. 18-åringen tyngs dock av äldre tiders fatinköp, eller ett slarvigt skuret destillat. Yngre utgåvor är helt enkelt bättre. Nu blir det en lite fadd whisky med gummirök och övermogen frukt. Bättre kan ni Jura, med en så kaxig prislapp måste det vara mer punch i glaset.

Lagavulin 16 Years Old
Nr: 400
Volym: 70 cl
Pris: 1012 kr
Lagga 16 är kanske den whisky som startade den whiskyvåg som drog fram över världen på 1990-talet. United Distillers Six Classic Malts cementerade inte bara regiontanken hos en nyvaken whiskypublik, den lärde också en hel värld att dricka rökig whisky. För egen del förändrade den här whiskyn mitt liv och gav mig ett livslångt intresse och så småningom ett nytt yrke. Det går inte att komma ifrån att detta är bra. Trots att det är nedvattnat, kylfiltrerat och färgat så är det himmelskt gott. Lagavulin 16 är en fruktskål i en skogsbrand där torven glöder i glaset. Allt är på plats, precis allt, utom prislappen som inte riktigt går att förstå.