Den tredje torsdagen i oktober firas World Calvados Day – den internationella dagen som hyllar det klassiska äppeldestillatet från Normandie. I år uppmärksammar Just Drinks dagen tillsammans med cocktailkreatören Bella Porcile, som tagit fram tre drinkar där Père Magloire står i centrum. Resultatet är en trio friska och eleganta cocktails med tydlig äppelkaraktär och fransk finess.

World Calvados Day instiftades för att sprida kunskap och kärlek till calvados – ett destillat gjort på jäst cider som utvecklar sin komplexitet genom lagring på ekfat. Bakom initiativet står IDAC (Interprofession des Appellations Cidricoles) i samarbete med Normandie-regionen, med ambitionen att stärka calvadosens position i världen och låta fler upptäcka dess hantverk och historia.
Sparkling Tea Highball

- 5 cl Père Magloire 12y
- 10 cl kallbryggt appel- & kanel-te
Steg-för-steg
- Lägg 5 påsar äppel & kanel-te i 10 dl kallt vatten och låt dra i kyl ett dygn.
- Efter ett dygn så silar du av ditt te i en valfri flaska.
- När det är dags att servera så blandar du 1 dl sockerlag och 1 dl äppelsyra i en twist & sparkle.
- Häll ner ditt appel & kanel-te till markerad maxvolym på twist & sparkle-flaskan.
- Addera en kolsyrepatron och låt stå i några minuter för att sätta sig.
- Garnera ditt highballglas med torkade- och ätbara blommor med hjälp av att måla glaset med honung som klister.
- Häll Calvados i ett glaset med en isstav eller den is du har hemma i din frys.
- Toppa upp med den bubbliga teblandningen.
- Servera din Sparkling Tea Highball!
Läs mer om Sparkling Tea Highball här hos Just Drinks!
Hot Elderberry Apple Toddy

- 5 cl Père Magloire 12y
- 15 cl Fläderbärscordial
- Grädde
Steg-för-steg
- Plocka fläderbär och frys in, då är det lättare att rispa av bären från kvistarna.
- Ta cirka 10st klasar bär att rispa av.
- Lägg dom i en kastrull med vatten, ungefär lika delar bär och vatten.
- Addera kryddor som kanelstång, stjärnanis, nejlika.
- Låt koka upp och småputtra sen cirka 30 minuter.
- Sila sen av allt och justera nu sötman med hjälp av honung eller socker.
- Häll Calvados i ett lågt värmetåligt glas.
- Värm upp cordialen och häll ner önskad mängd i glaset, mellan 10-15 cl eller efter smak.
- Skaka grädde lätt i lämplig behållare och skikta sen över den varma drinken.
- Riv lite kanel på toppen.
- Servera din Hot Elderberry Apple Toddy!
Läs mer om Hot Elderberry Apple Toddy här hos Just Drinks!
Apple & Maple Old Fashioned

- 5 cl Père Magloire 12y
- 1 cl Lönnsirap
- Några droppar aromatisk bitter
- Lite flingsalt
Steg-för-steg
- Häll ner allt i ett rörglas likt en klassisk Old Fashioned och rör riktigt kall.
- Sila ner i ett lågt glas med en stor iskub.
- Garnera med en skiva baguette toppad med camembert, fikon & lite honung.
- Servera din Apple & Maple Old Fashioned!
Läs mer om Apple & Maple Old Fashioned här hos Just Drinks!