Nubbe – den perfekta kryddan

Jul, påsk och midsommar är de högtider på året då hela Sverige dricker nubbe, en omhuldad tradition som blivit en del av själva firandet, precis som maten. Och precis som alla andra traditioner har snapsandet – eller nubbandet – förändrats över tid.

Där man tidigare ’tog supen’, alltså slängde ner en iskall sexa renat, där sitter man idag hellre och smuttar, och gärna på flera olika sorter som på sin höjd är kylskåpskalla. Allt oftare ser man så kallade mixpack som rymmer flera olika sorter på påskborden.

Foto: Emely Dahl & Anders Tegnér

Lite förenklat kan man säga att nubben tagit steget från barskåpet till kryddskåpet, och till påskens smakrika smörgåsbord får nubben verkligen visa vad den kan. Här finns både varma och kalla rätter, där lax, sill och ägg står i centrum. Det kan vara salt eller fett eller syrligt, och som om det inte vore nog så lirar man gärna med kompletterande smaker som dill, senap eller pepparrot. Kort sagt, en vildvuxen smakbukett som kan vara en utmaning för vilken dryck som helst. Men omsorgsfullt vald nubbe både förstärker och förhöjer smakerna och kan till och med skapa helt nya smaksensationer i gamla välkända rätter. Och apropå förändrade traditioner: Varför inte testa en alkoholfri snaps?

Påskens favoriter – och nubben till

Sillen
Till den inlagda sillen passar en nubbe med mycket kummin, eftersom kummin är en av de få kryddor som kan balansera sötsyrlig sill. Prova till exempel Gammal Norrlands eller O.P. Andersson, som också finns i en alkoholfri version. Bägge lutar sig mot en klassisk akvavitkryddning av kummin, anis och fänkål som gifter sig fint med sillen. Till rundare, gräddigare sillinläggningar är det bättre med en mildare snaps, som till exempel O.P. Anderson Petronella.

Laxen
Inget påskbord utan lax! Rökt eller gravad spelar ingen roll. Östgöta Sädesbrännvin är ett givet sällskap, som med sin markerade fatlagringskaraktär möter och kompletterar den rökta laxen, samtidigt som dess toner av honung och russin gifter sig fint med gravad lax. Till inkokt lax passar det bättre med till exempel O.P. Andersson Klar, där de klassiska akvavitkryddorna får sällskap av citrus.

Äggen
Aldrig äter vi så mycket ägg som under påsken, och dryckesvalet är ganska givet. Ägg och majonnäs gillar snaps, särskilt en akvavit med tydlig karaktär av dillfrö. Läckö Slottsaquavit, som innehåller båda de klassiska akvavitkryddorna dill och kummin är ett bra tips, eftersom den också fungerar bra med den rom och de räkor som gärna hamnar ovanpå ägget.

Några nubbefavoriter

Svenska Nubbar 38,8 %
En lika vildvuxen smakbukett som själva påskbordet, med allt från klassisk kryddning till djärvare toner som t.ex. O.P Anderson Björk.
Nr: 180, 500 ml, 259 kr

Gammal Norrlands 40 %
En gammal bekant med sherrytoner och klassiska akvavitkryddor i en inte alltför stor flaska.
Nr: 262, 500 ml, 229 kr.

O.P. Anderson Aquavit Original 40 %
Brukar ibland kallas ’den första akvaviten’, med tydlig kryddning av både kummin, anis och fänkål, och en historia som sträcker sig tillbaka till 1891.
Nr: 42, 700 ml, 289 kr.

O.P. Anderson Petronella 30 %
Bygger på klassiska O.P. Anderson, men med ytterligare en dimension i form av äppeltoner.
Nr: 101, 350 ml, 139 kr

O.P. Andersson Klar Aquavit 40 %
Klassiska akvavitkryddor som dill och kummin får sällskap av citrus och anis.
Nr: 86262, 700 ml, 269 kr.

Östgöta Sädesbrännvin 40 %
Ett mångsidigt brännvin med aningen sötma, honungstoner, halm och russin.
Nr: 16, 500 ml, 229 kr.

Läckö Slottsaquavit 38 %
En akvavit med ren och klar smak av dill, fänkål och kummin som fungerar bra ihop med mildare rätter. Nr: 33, 500 ml, 219 kr.

O.P. Anderson Alkoholfri Snaps mixpack 0,5 %
Sex småflaskor med alkoholfria versioner av Original, Petronella och Klar.
Nr: 11937, 300 ml, 109 kr.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!