Armagnac från L’Encantada

L’Encantada är det gemensamma namnet för en grupp vänner och armagnacentusiaster som för drygt tio år sedan bestämde sig för att nosa fram de mest intressanta destillaten från detta lite undangömda hörn av Frankrike. Och det finns mycket att välja bland i Armagnac, där småskalighet är norm och traditionen rik. De flesta producenter är små, och under säsong är det inte ovanligt att se mobila destilleringspannor på väg från en gård till nästa, eftersom produktionen ofta är så liten att egna pannor inte lönar sig.

Det är från dessa gårdar som L’Encantada köper in sina fat, för att sedan, när tiden är mogen, buteljera dom och föra ut dom på marknaden, alltid som ’brut de fût’, alltså rakt från fatet utan några som helst tillsatser eller justeringar. Det är inte ovanligt att de gårdar som pryder deras etiketter slutat producera Armagnac, vilket gör varje buteljering smått unik och i högsta grad limiterad.

L’Encantada buteljerar man bara på beställning, och för alla svenska vänner av detta uttrycksfulla destillat har man nu buteljerat ett mycket begränsat antal flaskor från tre olika gårdar:

Domaine Pouy Armagnac Ténarèze 98

Maurice, ägaren till Domaine Puy, odlar flera olika druvsorter: Baco, Ugni Blanc och Colombard, som han konstfullt vinifierar på gården. Sedan är det dags för Patrick och hans mobila panna att destillera innan spriten fylls på fat och får ligga så länge som behövs. Doften är rik, med vit choklad, örter, citronskal, och -efter lite luftning- vanilj. På det följer smaker i tät följd: kvitten, lite honung, mandel och stråk av mynta, allt mot en solid och kraftfull bas där man kan ana både lakrits och aprikos. Ett kraftpaket som trots den relativt höga alkoholen rymmer en stor nyansrikedom.

Alkoholhalt: 58%
Nr: 85978
Volym: 50 cl
Pris: 1 199 kr

Selection 25 Ans

En blend av Armagnac från Bas-Armagnac och Grand Bas Armagnac. En naturlig och helt klassisk Armagnac där man möts av katrinplommon och aprikos och ceder som sakta ger plats för blomsternoter och tropisk frukt. Smaken drar till att börja med åt det lätt syrliga hållet, tänk grönt äpple och passionsfrukt, för att sedan lägga på mjuka, krämiga toner av mandelmjölk och gentiana följt av kakao, lakrits och rostade valnötter.

Alkoholhalt: 45.5%
Nr: 85667
Volym: 50 cl
Pris: 999 kr

Tattoo Finish Domaine Labeyrie 2011

Tekniskt sett är detta inte en Armagnac, eftersom den delvis lagrats på Weller 107-fat, vilket man inte får om vill kalla det Armagnac. Så man använder den betydligt bredare ursprungsbeteckningen Eau de Vie de Gascogne. Upplagan är mycket begränsad, då gården sedan ett tiotal år inte längre bränner sprit, vilket är synd, för denna kraftfulla Eau de Vie bjuder på ett fint samspel mellan fräsch frukt från destillatet och vanilj från fatet, som sedan får sällskap av både kakao, honung och skira blomsternoter, följt av en stram finish med både ek och bitter kakao.

Alkoholhalt: 54.7%
Nr: 85261
Volym: 50 cl
Pris: 899 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!