Calvados del 3: Världens bästa calvados – ”Coeur de lion”

Av | Publicerad 2012-04-27 | 1 kommentar

För 25 år sedan var det få som hört talas om Christian Drouin. Idag är han av många ansedd som världens bästa Calvadosproducent och de över 30 årgångarna från Coeur de Lion är eftertraktade av konnässörer världen över.

Christians Drouins far Christian (ja, de har faktiskt samma namn) destillerade sin första Calvados 1965, men sålde ingen Calvados utan köpte och producerade för att bygga upp ett lager av exceptionellt bra årgångar, något som då var och fortfarande är väldigt ovanligt i Calvados.
Samtidigt gjorde hans son karriär inom finansvärlden i Kanada men tackade nej till en tjänst på Quebecs universitet. Enligt Christian själv hade hans far smittat honom med Calvadosviruset. 1979 gick flyttlasset hem och Christian tog över Coeur de Lion. Ett företag med minimal produktion och en Calvados ingen hört talas om utanför byn Gonneville-sur-Honfleur.

Att som uppstickare få traditionsbundna fransmän att prova något nytt är i det närmaste omöjligt och två första åren bestod uteslutande av motgångar. Så plötsligt en dag 1981 lyckades chefssommelieren på La Tour d’Agent i Paris övertalas att prova Coeur de Lion. Sommelieren hade ingen större förväntning på de flaskor som överräcktes och Christan åkte hem utan några förhoppningar. Samtidigt samlades sommeliererna på Relais & Châteaux för att prova nya produkter. Sist ut var Coeur de Lion Calvadoser. Det dröjde inte länge innan samtliga höjde blickarna och stirrade förvånat på varandra. Sekunden senare utbrast ett gemensamt »Honom skall vi ha!«. Coeur du Lion gick från att vara världens mest okända till världens mest eftertraktade Calvados över en natt.

Christian Drouin är för ovanlighetens skull välutbildad och har alltid ifrågasatt alla former av »så-har-vi-alltid-gjort«, även kallat tradition. Detta är en stor anledning till Christan Drouins unika produktion. I lagerhusen ligger en imponerande samling från 1939 och framåt vilandes på en mängd olika ekfat. Just ekfatslagring har blivit ett signum för Drouin och även här går han mot traditionen och låter flera av sina Calvadoser vila på ekfat som tidigare innehållit Sherry, Portvin, Muscat de Rivesaltes, Banyuls, Madeira, Rom och Cognac. Detta gör varje årgång unik. Eftersom de tappas i takt med efterfrågan blir även varje buteljeringsår unikt. En 1973:a som buteljerades 2012 är något helt annat än en buteljerad 2008.

Drouins odlingar är planterade med höga äppelträd som huvudsakligen skördas för hand. Äpplena får vila tills de är nästintill övermogna innan de pressas av en gammal press som utvinner maximalt 60 % av frukten. Musten jäser sakta under tre månader till cider innan det är dags för destillering. Drouin har två destillationsapparater. En mobil apparat från 1946 och en modern Alambic Pot Still. Efter destillering är det raka vägen till ekfatet. Christian och hans son Guillaume provar kontinuerligt ekfaten i lagerhusen för att bedöma om det är dags för omdragning till större fat, eller mindre, eller kanske en touch av Sherryfat? Vissa av faten går vidare för blandning, men många får ligga kvar i väntan på att buteljeras som årgångscalvados. Det tar sin tid då varje årgång som lämnar Coeur de Lion har minst 20 år på nacken, och det finns inga genvägar. Men vi som en gång blivit frälsta har inga problem med att vänta…

Mikael Christianssons årgångsurval av Coeur de lion

Ett urval av årgångar och cuvéer från Coeur de Lion av vilka de flesta idag går att få tag på via Systembolaget. CdL står för Coeur de Lion.

CdL Selection (86070 – 410 kr) Nästintill rent äppeldestillat med bara en touch av ekfatsvanilj. Smaken är mild, ung och äpplig.

CdL Fine (70727 – 425 kr)
Frisk doft av äppelcider, blommor och vanilj. Karaktärsfull smak med äppelton och skönt bett i eftersmaken. En klockren Trou Normand (snaps), aperitif, med tonic eller i matlagning.

CdL Reserve (70428 – 599 kr) Redan här börjar ekfaten göra entré och sprida en lätt nötig karaktär. Mjuk, mild och smakrik. Lovande som ett förspel till vad som komma skall.

CdL Hors d’Age (80060 – 950 kr) Komplex med aromer som tobak, kryddor, vinteräpplen, honung och apelsinskal. Hustypiskt kaxig med komplexitet och bett. En av världens bästa calvadosblender.

CdL 1992
Elegant och feminint rund i näsan med kryddiga blommor, äppelmust, smörkola, vanilj och nektar. Frisk och fruktig smak med tät frukt och bra längd. Kommer att lanseras i Sverige under 2012.

CdL 1986 (86000 – 1375 kr)
En blommig charmör som fått vila några år på Muscat de Rivesaltes-ekfat. Vinös karaktär med tropisk frukt, nektar, gula äpplen, örter och snittblommor. Mild och elegant med lång, rund och tropiskt söt eftersmak.

CdL 1980 (87779 – 1850 kr)
Mogen doft av nötter, höstlöv, stearin och knäck med begynnande ranciokaraktär. Vital smak med pondus och kraft. Mycket ekfat med en balanserad äppelfrukt.

CdL 1963 (70436 – 3175 kr)
Bärig, frisk doft av krusbär, hallon, örter, äpplen och vaniljstång. Smaken börjar syrligt och friskt men övergår mot söta toner av mogna äpplen och smörkola.

CdL 1959
Att något som spenderat över 50 år i ekfat kan vara så här friskt, fruktig och fullt av liv är en gåta. Här finns toner av torkad citrus, körsbär, äpplen, kryddiga blommor, färska örter, mynta och ädelträ. Mild smak, rund, balanserad och obeskrivligt god. Hatten av.

CdL 1958 (86320 – 4195 kr)
Mäktigt vinös doft av russin, körsbär, kanderade äpplen, kanel, vanilj, höstlöv, saltlakrits och kryddiga örter. Harmonisk, komplex och elegant smak med tät frukt och intensiv fyllighet. Mogna äpplen blandas med fikon, kanel, läder och rostat kaffe som ligger kvar i en oändlig eftersmak. Wow!

CdL 1939 (86697 – 10485 kr)
Att få dofta och smaka på något som legat 70 år i ett ekfat är svindlande. Och när man möts av en välbevarad, fullt frisk och mogen skönhet är det svårt att inte le brett. Komplex och harmonisk med toner av torkad frukt, honung, lättoxiderade äpplen, vanilj, läder, nougat, nötter och rancio.

Läs också första och andra delen av vår calvadosserie.

Etiketter: , , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

  • Välkommen

    Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

  • Aktuellt nummer

    Senaste numret av Allt om Whisky
  • Från tidningen

    Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
  • Whisky, öl och mat

  • Missat något nummer?

    Gamla nummer av Allt om Whisky
  • Citera oss gärna

    Creative Commons License
    Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.