Emmas tips: Änglarnas andel

Av | Publicerad 2012-11-26 | Lämna kommentar

Vet ni vad? Precis när jag hade skrivit tips om drycker fick jag chansen att se filmen Änglarnas Andel eller Angel’s Share som den heter på originalspråk. Om du är det minsta intresserad av whisky, om du någon gång har rest i Skottland eller minns hur din första whisky smakade, ja då är det en film du bara måste se! Jag som fascineras av dialekter blir övertänd av glädje när man hör detta bubblande sorl av olika dialekter från Skottlands alla hörn.

Filmen handlar om en ung kille som heter Robert Emmerson, spelad av Paul Brannigan. Han får i början av filmen en dom om samhällstjänst på 300 timmar efter att ha misshandlat en man svårt. Roberts tjej är gravid och han saknar egen lägenhet och har dessutom inget jobb. Han kommer från en förort till Glasgow som är känt för sitt kalla och råa klimat. Under sin samhällstjänst möter han en handfull andra ungdomar med liknande bakgrund plus en man som heter Harry, och som tar hand om ungdomarna som om de vore hans egna barn och spenderar till och med sin fritid med dem. Han tar dem också med på en whiskyprovning i Edinburgh.

Ungdomarna får nys om att det ska auktioneras ut ett whiskyfat på ett destilleri i norra Skottland. Fatet är unikt, det enda som finns kvar från det påhittade destilleriet Malt Mill. Ungdomsgänget kommer på hur man skulle kunna göra sig en peng på detta och de tar sig upp till destilleriet Balblair där auktionen utspelas i filmen.

Många av filmens skådespelare är inte skådespelare – eller var det inte fram till dess att Ken Loach engagerade dem och under hans regi lyckas de överföra en ovanligt befriande genuin känsla.

Ibland kan historien i sig kännas överdriven men det är väl förlåtet med tanke på alla andra kvaliteter. Innan filmen är slut hinner man lyssna till den härliga Glaswegian-dialekten, man hinner se den legendariska skotska läsken Irn Bru, grabbar i kilt och whiskypannor, whiskyprovningar och välkända ansikten från whiskybranschen. Vad mer kan man önska sig? Se den! En film som från att den visades för första gången är en kultfilm. På filmfestivalen i Cannes i år fick den Jury’s Price. Det ni!
Jag ger den fem whiskyglas av fem möjliga i biomörkret i vinter. 

Etiketter: , , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.