Kulturgärning bakom nedlagda destilleriers nyproduktion

Visst ligger det lite av en kulturgärning bakom hela projektet? För nu ska två whiskyentusiaster, Scott Watson och Brian Woods, börja producera whisky från nedlagda destillerier. Namnet på företaget är mycket passande Lost Distillery Company.

lost-distillery

De båda whiskyentusiasterna, som tidigare jobbat på Diageo, har utvecklat affärsidén som går ut på att leta fram gamla nedlagda destillerier i landet. Och de har att göra, över 100 dylika skrotades nämligen förra århundradet. Nu gäller det för de båda att komma över både recept och tillverkningsmetoder för whiskyn. Och att sedan producera ett så snarlikt maltdestillat som möjligt.

Redan i år lanseras de första exklusiviteterna: Auchnagie och Stratheden. Senare kommer Bernachie, Gerston och Dalaruan, men alltid i småupplagor. Det handlar om 7 000 flaskor per destillat.

Läs mer hos Lost Distillery Company

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.