Världsrekordet i whisky finns på Öland
På Öland finns en bar som har haft världsrekord i antal whiskysorter. 2018 utsågs Hotel Skansen Färjestaden till världens största whiskybar av Guinness Rekordbok.
Då fanns det 1179 sorters whisky i deras charmiga källare.
Foto: Amanda Funkquist, Marcus Walkin, Media4You
Enligt Fredrik Norén har samlingen sedan dess fortsatt att växa, och idag har man runt 1300 unika flaskor.
– När vi tog över låg det en pub i den gamla byggnaden från 1811-talet. Källaren hade grävts ur på 50-talet. Men det fungerade dåligt eftersom vi hade nattgäster våningen ovanför, säger Fredrik.
Puben förvandlades så småningom till en betydligt lugnare vinbar, och numera inhyser den en whiskybar som är känd långt utanför Sveriges gränser.

Familjen Norén köpte Hotel Skansen Färjestaden 1984 – en verksamhet med anor ända från 1796. Mycket av den gamla charmen lever kvar än i dag, inte minst i huvudbyggnaden, som byggdes efter att det gamla tingshuset som låg på platsen hade brunnit ner 1811. Här finns även den vackra källaren, med golv av fin ölandssten och inredd med stora skåp vars glasdörrar visar rad på rad av whiskyflaskor.
– Vår whiskyresa började med att vi ville komma med i en bok om Sveriges bästa whiskykrogar. För att platsa behövde whiskyn synas bättre än bakom bardisken, berättar han.
När de väl radade upp flaskorna som redan fanns visade det sig att samlingen bestod av hela 270 olika sorter – bara drygt hundra färre än landets största whiskybar vid den tiden.
– Då föddes en idé – vi skulle bli Sveriges största whiskybar.

Gör allt utom spriten
Systembolagets utbud räckte dock inte till för att nå målet. Fredrik och pappa Stefan började därför resa runt i framför allt Skottland, men även till Irland, Japan och andra länder för att köpa in massor av olika whiskys. I dag kommer ungefär 95 procent av deras sortiment från Skottland, utöver det har de flaskor från 35–40 andra nationer.
Så småningom skaffade de både import- och handelstillstånd samt tillstånd för tillverkning av whisky, och de startade ett eget whiskymärke – The Long Island Whisky.
– Vi har fat som ligger här och lagras, vi buteljerar själva och då och då blandar vi olika destillat, etiketterar och säljer till både krogar och privatpersoner. Det enda vi inte gör är att tillverka egen sprit.
Med åren har de byggt upp nära relationer med många av destillerierna, vilket har gjort det möjligt att få tag i både unika och sällsynta flaskor.
– Bland rariteterna finns över femtio olika sorter från Macallan, inklusive den exklusiva »Macallan M«. Vi har också en betydande samling japansk whisky från destillerier som Karuizawa och Ichiro’s Malt, där flera flaskor ingår i den berömda kortserien från den sistnämnda. Ungefär hälften av dessa är öppnade, så gäster kan beställa per centiliter, säger Fredrik Norén.
Det enda vi inte gör är att tillverka egen sprit
Alla flaskor går att prova
Hotellets whiskylager är en levande samling där hela utbudet är tillgängligt för gästerna. För vissa av de dyrare, oöppnade flaskorna kan det dock krävas en minimibeställning på 5 eller 10 centiliter för att en ny flaska ska öppnas.
Provningarna lockar allt från nybörjare till erfarna whiskyentusiaster, och efter Guinness världsrekord 2018 fick baren stor uppmärksamhet i media i hela världen, vilket öppnade upp för mer långväga gäster.
– Det var Times Magazine, de största tidningarna i Asien med flera – vi blev erkända som något slags whiskymecka. Sedan kom pandemin och ställde till det lite.
Innan restriktionerna deltog omkring 4 000 personer i whiskyprovningarna varje år. Utöver det kommer många bara för att prova någon av alla de hundratals whiskysorterna på egen hand. De som vill få en överblick över samlingen innan kan klicka in på Skansen Färjestadens hemsida och bläddra igenom det 38 sidor långa exceldokumentet där varje flaska är noggrant dokumenterad – i alfabetisk ordning och med information om pris, ålder och ursprung.
För den som tröttnar på whisky finns det annat att sysselsätta sig med, som vin-, champagne- och romprovningar, eller en avkopplande stund i spaavdelningen. Läget gör också att det är smidigt att ta sig till resten av Öland.
– Många väljer att bo hos oss som utgångspunkt för fågelskådning eller golf. Och Färjestaden har en liten hamn med flera restauranger inom gångavstånd.
I sommar blir gårdsförsäljning tillåtet i Sverige. Påverkar det er?
– Tanken är att det ska bli tillåtet från den 1 juni, men just nu är det ingen som riktigt vet hur det blir (intervjun gjordes i februari, reds. anm). Vi hoppas i alla fall att det går i lås till sommaren så att folk kan köpa med sig en flaska av något de provat här.
Besök hotellet på webben: hotelskansen.com