Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner med Emma
HemNyhetArdbeg Smokiverse – rökig vision med rymdtema

Ardbeg Smokiverse – rökig vision med rymdtema

 

Dagen innan Ardbeg Day skulle firas i Stockholm slog jag mig ned på Ardbeg Embassy i Gamla Stan för en pratstund med Colin Gordon, destillerichef på Ardbeg. Det är snart fyra år sedan han tillträdde mitt under pandemin, med en enda dags överlämning från föregångaren Mickey Heads – och då ett nytt still house precis höll på att färdigställas.

Colin Gordon, Ardbeg

– Det var rätt bonkers, säger Colin med ett snett leende, men berättar samtidigt hur teamet på plats snabbt fann sin rytm.

Sedan dess har mycket hänt. Ardbeg har byggt upp sin produktionskapacitet, ökat jäsvolymen, utvecklat logistiklösningar och experimenterat metodiskt med varje steg i processen. Det är i denna fas av konsolidering och förfining som Smokiverse har fötts – Ardbegs release för Feis Ile 2025 och en hyllning till det som gör destilleriet till något utöver det vanliga.

– Vi gick tillbaka till grunderna, säger Colin. Allt från rengöringsrutiner och pumpflöden till jästider. Vi vet att vi gör en fantastisk new make – så frågan är vad mer vi kan göra.

Det är dock inte Colin själv som ensam sätter profilen för Ardbegs whiskysläpp. Det är Dr Bill Lumsden, Director of Whisky Creation, och Gillian Macdonald, Master Blender, som tillsammans komponerar Ardbegs karaktär i glaset. Deras kreativa ledarskap har format utgåvor som Corryvreckan, Uigeadail och de årliga committee bottlings, och Smokiverse är inget undantag.

Det som särskiljer årets utgåva är inte bara det humoristiskt futuristiska temat med rymddräkter och sci-fi-inramning, utan själva tillverkningsmetoden: högviktmäskning (high gravity mashing). Genom att höja sockerhalten i vörten till runt OG 1.070 – från tidigare 1.054 – skapas en mustigare jäsning med mer intensiva estrar. Det resulterar i en whisky som, enligt Colin, rör sig mot ”rökig bubbelgum, tropisk frukt och en brödig, nästan degig ton”.

Smokiverse markerar också 25-årsjubileet för Ardbeg Committee – den hängivna fanrörelse som bildades år 2000 som ett slags andelsförening för att stötta destilleriet i en svår tid. Den 2025 års Ardbeg Day blev därmed inte bara en fest, utan ett slags bokslut över en era. Samtidigt var det också Jackie Thomsons sista dag på destilleriet. Hon har i nästan tre decennier varit besökschef och ansiktet utåt för Ardbeg – “en otrolig ambassadör”, som Colin uttrycker det, “hon har gett allt för platsen.”

Att arbeta på Islay innebär särskilda utmaningar. Färjetrafiken är ett ständigt återkommande hinder, elförsörjningen är otillräcklig, och logistiken kring både råvaror och färdig whisky kräver minutiös planering. Samtidigt finns här en ovanlig form av samarbete.

– Vi må vara olika bolag, men alla känner någon som jobbar på ett annat destilleri. Det är som ett kluster av kusiner, säger Colin.

Detta gäller också på den större energipolitiska arenan. Islay har gått över till biodiesel, men framtida klimatmål kräver ytterligare åtgärder – något som enligt Colin bara kan uppnås genom samverkan:

– Vi måste lobba gemensamt för att elen från ny vindkraft inte bara leds förbi ön, utan kommer till oss.”

Slutligen har Ardbeg, liksom många andra i branschen, börjat dra ned på antalet släpp. ”Vi släppte för mycket under pandemin. Det blev för mycket, för snabbt. Nu fokuserar vi tillbaka på core range och enstaka releaser – som Ardbeg Day. Det är där vi hör hemma.”

I en whiskyvärld som både expanderar och kämpar med en åldrande målgrupp, global konkurrens och ökade kostnader, känns Smokiverse som en symbolisk utgåva. Den visar att Ardbeg, även efter över 200 år och 21 distillery managers, fortfarande rör sig framåt. Med respekt för rötterna, men med blicken mot stjärnorna.

Doft: Intensivt rökig med inslag av bränt drivvedsträ, sot och torr aska. Under ytan finns toner av bubbelgum, mentol, svart lakrits och varma citronskal. En lätt metallisk sälta för tankarna till nyvässad blyertspenna, medan en lätt not av sockrad espresso smyger sig fram i bakgrunden.

Smak: Tung torvrök omfamnar gommen direkt. Kruttorr och pepprig med en kärv ton av mörk choklad, rostade kastanjer och grillad citron. I mitten av paletten framträder en oljig sälta men med ett skimmer av tropiska frukter och bubbelgum.

Eftersmak: Lång och värmande, med ihållande aska med en touch av tropisk frukt och en kryddig hetta som dröjer kvar. Torven ligger kvar som ett glödande eko tillsammans med lätta noter av tjära, saltkaramell och kallt järn.


Ardbeg Smokiverse

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 41851
Volym: 70 cl
Pris: 1 269 kr

Henric Madsen
Henric Madsen
Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.
Relaterade artIklar

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar
Skriv ditt namn här

Missa inte

Populärt