Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner med Emma
HemArtiklarDet sjuder på Gotland!

Det sjuder på Gotland!

 

Trots att landskapet bara har drygt 60 000 invånare är det fullt av bryggerier och destillerier som ofta gör sin egen grej, men som lika ofta och gärna samarbetar på olika sätt. Kanske är det för att man bor på en ö, och kanske är det också därför som ekologi och återanvändning får ta stor plats.

Råvarorna är ofta ekologiska, och allra helst gotländska, vare sig det är tång från havet, osäljbara hallon från odlingar, pressrester från öns vingårdar eller fallfrukt som inte kan tas tillvara. Mycket av det där tas om hand och blir råvaror i både öl- och spritproduktion, och inte bara en, utan flera gånger. Så kan man till exempel finna örter och kryddor från akvavitproduktionen som smaksättare på menyerna i Visbys restauranger, och dranken som blir över när man gjort eau de vie på hallon blir smaksättare i suröl. Ett smakfullt kretslopp där man med nyfikenhet och uppfinningsrikedom gör det mesta av öns alla tillgångar.

Många, men inte alla, av öns bryggerier och destillerier välkomnar besök även om det kan vara svårt att ta emot gäster under högsäsong i juli och augusti, då mässor och olika evenemang tar mycket tid, och dessutom ska man hålla igång produktionen. Men den gotländska säsongen är lång, och både våren och hösten har sin egen charm på Gotland.

Boge Brämnneri. Foto: Isak Fredriksson

1. Boge bränneri

På Boge Bränneri, några kilometer från Slite på norra Gotland, bränner man lokal frukt och spannmål i sina ganska små pannor. Den största ’Augusta’, tar inte mer än hundra liter och är en vattenmantlad panna speciellt lämplig för fruktdestillat, då värmen blir både mjuk och jämnt fördelad, men eftersom pannorna är små blir upplagorna aldrig särskilt stora. Några hundra flaskor per batch som mest, samtliga tappade och etiketterade för hand.

Recepten man använder har ofta sina rötter i den gamla brännvinskulturen, men inte bara den svenska. För även om man gärna låter sig inspireras av nordisk akvavit och brännvin sneglar man lika gärna på Balkans rika tradition när det gäller fruktdestillaten.

Så destilleringen på Boge Bränneri hamnar någonstans mittemellan spritframställning och kulturgärning, med ett inslag av återvinning. För de råvaror man destillerar kommer oftast från ön, men är sådant som inte går att sälja: pressrester från vinframställningen på Långmyre Vineri på södra Gotland, ojämna eller klämda hallon från Stenhuse Gård ett par mil söder om Visby, eller överskottsfrukt som man samlat in och fått från grannar och vänner.

Det gäller även det som man kan kalla Boge Bränneris flaggskepp; Öldestillat, gjord på ölrester från öns bryggerier. De där resterna samlas ihop och destilleras för att sedan fyllas på ett anrikt fat med en brokig historia som omfattar både bourbon, whisky och kaffestout. När fatet så småningom är fullt får det vila, och sedan är det dags för buteljering, bortsett från runt femtio liter som sparas som grund för nästa omgång.

Då man är en liten verksamhet har man inte riktigt kapacitet för visningar eller provningar, men det kan ibland ordnas om man arrangerar i något förväg. Går inte det finns Boge Bränneri på de allra flesta av öns många barer och restauranger.

bogebranneri.se


Bräntings Bränneri. Foto: Susanna Blåvarg

2. Bräntings Bränneri

Småskaligt och lokalt var ledorden när Bräntings Bränneri såg dagens ljus 2019. Destilleringen började inte förrän 2022, i en panna som smitts för hand av portugisiska kopparslagare. Men redan innan dess hade man köpt in destillat och lagt på lagring i en gammal militärbunker strax utanför Bunge på norra Gotland. Batcherna är små, men experimentlustan desto större, och lagringen sker i en rad olika typer av fat: små och stora, amerikansk ek, ny svensk ek, ex bourbon, ex sherry och fat som hållit rom. Detta kompletteras med rostade trä-stavar för de riktigt fina nyanserna. Men det mest spännande just nu är fat gjorda av ek från den egna tomten i Bunge, fat som lovar mycket gott.
Planen är att man ska erbjuda visningar och provsmakning i bunkern under sommaren, och då även ha gårdsförsäljning. Kan man inte ta sig dit finns deras whisky på hyllorna i flera krogar och barer på ön.

brantingsbranneri.se


3. Burgsviks Bryggeri

Burgsviks Bryggeri, i Burgsvik på södra Gotland, drivs av tre familjer, med ett trettiotal vänner och bekanta som delägare. Produktionen är småskalig men växer stadigt. Målet är inte att bli störst, utan nåt långt mer intressant: Att göra öl som de själva gillar. Och som andra gillar.
Därför spänner produktionen över hela registret, från klassisk lager, via porter och IPA till Stout, och ibland med spännande lokala avstickare, som deras Dricku, en gotländsk specialitet med månghundraåriga anor. Men vill man ha något mer välbekant att börja med rekommenderas Storsudret 5.0, en rejäl och välbalanserad lager som passar lika bra på egen hand som den passar till grillen eller sillen.
Under sommaren flyttar man till nya lokaler och kan därför inte ta emot besökare, men Burgsviks öl finns att prova på de flesta av öns restauranger och barer.

burgsviksbryggeri.se


4. Gotlands Bryggeri

Med två kopparpannor, tre bryggare och tonvis av idéer började man 1995 att brygga öl på St Hansgatan innanför Visbys ringmur, och det gör man än idag, 30 år senare. Fast sedan något år har man också ett bryggeri utanför muren: Cypressen, där man kan producera i större skala. Många klassiker har det blivit under åren, där Wisby står för gotländska tolkningar av traditionella öl som weisse, pils, stout och barley wine. Söker man bland deras Bulldog hittar man mera moderna varianter av hantverksöl, som APA, IPA och Pale Ale. Senast i raden är Carnaby Bulldog, en India Pale Lager som förenar lagerns krispighet med fylligheten hos en ale.
Med så mycket som lockar erbjuder man självklart rundturer i bryggeriet, med lika delar historieberättande och smakupplevelser, insikter i bryggandets konst och naturligtvis smakprover.

gotlandsbryggeri.se


Gotlands ginfabrik. Foto: M J Wallberg

5. Gotlands Ginfabrik

Man kan hamna på Gotland av många olika anledningar, men kärlek är ett av de bästa sätten. Och det var anledningen till att vännerna Sakarias och Mathias flyttade hit. Sakarias flyttade för att han var kär i sin fru, och Mathias förälskade sig i själva ön. 2021 uppstod idén om att göra egen gin, och efter ett års förberedelser med tillstånd, inköp av utrustning och mycket annat började de producera. Redan från början stod det klart att råvarorna skulle vara så lokala som möjligt, helst från Gotland, i andra hand från Sverige, men inte längre bort än så. Så det har blivit många turer ut i det gotländska landskapet för att samla nypon, timjan och andra örter. Och i de fall de inte växer vilt så odlar man dom själv, som lavendel och myskmadra, eller hämtar dem ur det närbelägna havet, där man samlar den blåstång som ger en naturlig, maritim sälta.
Planer finns på både gårdsförsäljning, provsmakningar och kurser på destilleriet som ligger i Stafva, ungefär halvvägs mellan Visby och Roma kloster. Om allt går vägen kommer man bland annat att kunna bekanta sig med deras fatlagrade gin, som bara finns att få just här.

gotlandsginfabrik.se


Ljugarns Brygghus. Foto: Simon Hägg

6. Ljugarns Brygghus

Ljugarns Brygghus håller till vid Ljugarns Golfbana, på den östra sidan av Gotland. Här har Simon och Alexandra bryggt öl i liten skala sedan 2022, till en början i mycket små batcher för att hitta och förfina recept. Sedan har man valt ut de bästa och bryggt i större skala. Större delen av produktionen går åt lokalt, i restauranger och barer runt Ljugarn, men man kan också hitta deras öl på menyer och barhyllor i Visby och på Fårö. Samt på Ljugarns Golfklubb, där man bryggt en Golf Pilsner från humle som de odlat intill klubbens uteservering. Lokalt ska det vara, hela vägen från ölet ut till själva etiketten som Alexandra målat med samma omsorg som hon brygger öl.
Om man är mer intresserad av öl än av golf är det enklast att besöka Hop Shed Brewery, strax utanför Visby. Här finns ett bra urval av öl, bland annat från Ljugarns Brygghus.

ljugarnsbrygghus.se


Snausarve Gårdsbryggeri. Foto: Moa Källström

7. Snausarve Gårdsbryggeri

Det började som ett äventyr, då familjen Schultes-Andersson år 2016 flyttade från Stockholm till Snausarve på sydvästra Gotland. Planen var inte helt klar, men ölbryggning stod högt på listan. Och äventyr. Och så har det blivit. Från en blygsam början har man nu ett tiotal öl på Systembolaget och en egen bryggeripub med nio kranar, specialöl på flaska, pizza på lokala ingredienser och under sommaren en massa evenemang av de mest skilda slag: spelningar, marknad, konstkurser, grillkvällar och mycket annat.
Ölen man brygger varierar stort, men det de har gemensamt är att de verkligen tar ut svängarna och inte är ett dugg rädda för att sticka ut. Ett exempel är deras kraftfulla rököl. Ett annat är deras syrliga öl, bryggda helt och hållet på ekologiska råvaror, ofta från ön. Om man får svårt att välja i den frestande mångfalden rekommenderas någon av deras provbrickor som en första introduktion.


snausarve.nu

Björn Une
Björn Unehttps://www.alltomwhisky.se
Björn Une är skribent, copy och textansvarig som efter mer är 20 år i resebranschen fick besök av Fru Fortuna. Hon lät hälsa att hans talanger gjorde bättre nytta på annat håll, och han är nu en nyfiken och intresserad medarbetare på Allt om Whisky. All hantverksmässig framställning av både mat och dryck intresserar storligen, och får honom att osäkra pennan.
Relaterade artIklar

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar
Skriv ditt namn här

Missa inte

Populärt