Sommaren bjuder in till smakrika möten över glödande kol. Skaldjur får en extra dimension när de möter en skvätt whisky, havets sälta lyfts och fördjupas av rökiga toner. Servera med en passande dram för en helhetsupplevelse där eld, hav och whisky möts. Även vår pluma får en smakskjuts med en whiskyglaze som både ger en vacker yta och fyllig smak. Kilchoman Sanaig Àrd är en kraftfull whisky framtagen för den svenska gommen, perfekt både i maten och i glaset. Ett smakmöte att minnas!
Foto: Anders Tegnér

Rob Roy
Ger en cocktail
6 cl Kilchoman
3 cl söt vermouth
3 stänk angostura bitters
Maraschinokörsbär till garnering
Häll alla ingredienser utom garneringen i ett rörglas fyllt med is. Rör i 20–30 sekunder tills drinken är väl kyld. Sila upp i ett kylt cocktailglas. Garnera med ett maraschinokörsbär.

Grillad hummer med vispat whiskysmör
Räkna en halv hummer per person
100 g rumsvarmt smör, skuret i kuber
3 cl Kilchoman
1 dl tunt skivad salladslök
Några stänk Tabasco
Dela humrarna på längden och ta bort tarm och magsäck. Knäck klorna försiktigt.
Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme tills det får en gyllenbrun färg och en nötig doft. Rör om hela tiden så det inte bränns.
Tillsätt whisky, salladslök och ett par stänk Tabasco. Häll smöret i en bunke och låt det svalna ordentligt i kylskåp.
När smöret är riktigt kallt, vispa det luftigt och fluffigt.
Pensla hummerköttet med lite rapsolja och grilla med köttsidan nedåt på het grill i cirka 30 sekunder.
Vänd humrarna, klicka på det vispade whiskysmöret och låt det smälta lätt.
Lägg upp på fat och servera direkt.

Grillade ostron »Whisky Sour«
Räkna två ostron per person på buffé
12 ostron
75 g pancetta
2 msk Kilchoman
1 msk citronsaft
2 msk sockerlag
1 dl finriven parmesan
Stek pancettan krispig, lägg den i en skål tillsammans med fettet.
Blanda i parmesan, whisky, citronsaft och sockerlag. Öppna ostronen och häll av vätskan.
Toppa varje ostron med en sked av whiskysåsen. Grilla hastigt, gärna under lock, tills osten smälter och ytan får färg.

Grillade havskräftor med smör, parmesan och Kilchoman
En kräfta per person på buffé
För åtta kräftor:
100 g smör
1 msk finrivet citronskal
Citronsaft
1 tsk Worcestershiresås
1 msk Kilchoman
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk lönnsirap (eller honung)
0,5 dl skorpmjöl
0,5 dl riven parmesan
Mixa smör, citronskal, Worcestershiresås, whisky, peppar, lönnsirap, skorpmjöl, parmesan och lite citronsaft. Dela kräftorna på längden och ta bort magen och tarmen. Krydda köttet, lägg på smörblandningen. Grilla med skalet nedåt i 10–15 min tills köttet är fast. Servera direkt!

Grillad pluma
Pluma är en styckningsdetalj från gris som är utmärkt att grilla, då fettkappan gör den saftig och mör. Räkna med ca 150 g kött per person.
3,5 dl tomatketchup
1 dl äppelcidervinäger
0,5 dl Worcestershiresås
1,75 dl ljust farinsocker
1 msk lökpulver
1 tsk svartpeppar
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vatten
0,5 dl Kilchoman
Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda sakta utan lock i ca 20-30 minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med mer socker eller kryddor vid behov.
Grilla pluman tills innertemperaturen är 68?°C. Pensla köttet med glazen mot slutet av grillningen. Låt vila 8–10 minuter innan du skär upp det. Servera med resten av glazen som sås.

Grillade blåmusslor
Räkna tre musslor per person på buffén.
1 nät blåmusslor
Till salsan:
2 dl bladpersilja (hårt packad i decilitermått)
2 dl koriander (hårt packad i decilitermått)
1 vitlöksklyfta
4 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1 msk Kilchoman
1 msk kapris
1 tsk dijonsenap
Lägg alla ingredienserna till salsan i en mixer och mixa till grynig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Ställ en plåt som tål hög värme några minuter på grillen. Lägg på musslorna och grilla under lock tills de öppnats. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Lägg över i skål och skeda över salsan.
Tips!
Slå på några centiliter Kilchoman under grillningen så flamberar du musslorna, men var försiktig så att du inte bränner dig när lågorna flammar upp.

Kilchoman Sanaig Àrd
Nr: 303
Pris: 689 kr