Med dessa tre recept visar Barceló Gran Añejo sin mångsidighet: som sällskapsdryck, som aperitif och som digestif. Från solvarm rom med citrus till gingerhetta och espressofyllighet – en flaska räcker längre än man tror.
Old Fashioned Citrus – minimalism med karibisk twist
Det enklaste är ibland det mest effektfulla. Med några isbitar, en bred strimla apelsinzest och ett par centiliter Barceló Gran Añejo får man en drink som drar inspiration från old fashioned men låter rommens karaktär spela huvudrollen. Här behövs varken sockerlag eller bitter – men de kan läggas till i små doser för att fördjupa smakspektrumet. Det viktiga är att servera drinken kall, men inte urvattnad, med rejäl is som långsamt smälter och öppnar upp aromerna. Apelsinzesten gör mer än att bara dekorera – dess oljor lyfter fram de rundare tonerna i rommen och skapar ett citrusdrivet motspel till eken och vaniljen.

En elegant men enkel cocktail som lyfter Barceló Gran Añejo med is och apelsinzest – perfekt som aperitif eller kvällsrom.
Ingredienser:
- 6 cl Barceló Gran Añejo
- 1 st apelsinzest (ganska bred remsa)
- 1 tesked sockerlag (valfritt, kan uteslutas)
- Några droppar Angostura bitter (valfritt, för extra komplexitet)
- Is (gärna stora kuber)
Tillvägagångssätt:
Lägg apelsinzesten i ett lågt whiskyglas (”rocks glass”) och pressa försiktigt över glaset för att frigöra oljorna.
Tillsätt Barceló Gran Añejo och eventuellt lite sockerlag och/eller bitter om du önskar en djupare smakprofil.
Rör om varsamt med is – helst stora isbitar för att undvika för mycket utspädning.
Servera med apelsinzesten kvar i glaset som garnering.
Dominican Espresso Rumtini – en avrundning med djup
Här möts rostade kaffetoner och rommens fatkaraktär i en espressoinspirerad cocktail som kombinerar styrka, sötma och struktur. Dominican Espresso Rumtini blandar Barceló Gran Añejo med färsk espresso, kaffelikör och eventuellt en skvätt sockerlag – allt skakat med is och serverat i ett kylt cocktailglas. Resultatet är en mörk, sammetslen och fyllig cocktail som gifter sig med allt från choklad till eftermiddagssol. En dekoration med tre kaffebönor på toppen ger den där subtila elegansen som krävs för att lyfta presentationen. För bästa resultat bör espresson vara nybryggd och svalnad något innan shakern gör sitt.

En karibisk twist på den klassiska Espresso Martini – fyllig, balanserad och med en lätt ekig värme från Barceló Gran Añejo.
Ingredienser:
- 4 cl Barceló Gran Añejo
- 3 cl Dominica’s Espresso (eller en färsk, starkt bryggd espresso)
- 2 cl kaffelikör (t.ex. Kahlúa eller liknande)
- 1 cl sockerlag (kan justeras efter hur söt du vill ha drinken)
- Is
- Garnering: 3 kaffebönor eller ett lätt espressopulverdamm
Tillvägagångssätt:
Brygg espresson och låt den svalna något.
Häll Barceló Gran Añejo, espresso, kaffelikör och sockerlag i en shaker fylld med is.
Skaka kraftigt i cirka 15 sekunder tills drinken är väl kyld och får ett lätt skum.
Sila upp i ett kylt cocktailglas (gärna coupe eller martiniglas).
Garnera med tre kaffebönor eller pudra försiktigt lite espressopulver över toppen.
Dominican Mule – frisk lime och ginger beer med karibisk ryggrad
Den som söker något mer uppfriskande bör vända sig till denna karibiskt tolkade mule. Receptet är enkelt: Barceló Gran Añejo, färskpressad limejuice och ginger beer – serverat i ett highballglas med generös is och en limeklyfta som garnering. Här är det rommens mjukhet och naturliga sötma som möter ingefärans pepprighet och limefruktens syra. Resultatet är en drink som är lika delar törstsläckande och karaktärsfull, perfekt för varma sommarkvällar eller som fördrink med sting. Det är också en cocktail som tål variation – byt gärna ut lime mot citron eller experimentera med olika märken av ginger beer beroende på om du föredrar hetta, fruktighet eller extra bubblighet.

En tropiskt fräsch och lätt kryddig cocktail som balanserar syra från lime med sötma från rom och hetta från ginger beer.
Ingredienser:
- 5 cl Barceló Gran Añejo
- 2 cl färskpressad limejuice
- Ginger beer (kall och kryddig)
- Limeklyfta till garnering
- Is
Tillvägagångssätt:
Fyll ett highballglas eller kopparmugg med is.
Häll i Barceló Gran Añejo och färskpressad limejuice.
Toppa med kall ginger beer – fyll upp till kanten.
Rör om lätt och garnera med en limeklyfta eller ett litet myntablad för extra fräschör.
Barceló Gran Añejo

Alkoholhalt: 37,5 %
Nr: 578
Volym: 350 ml
Pris: 139 kr
Alkoholhalt: 37,5 %
Nr: 578
Volym: 700 ml
Pris: 282 kr