Precis som Tequila är Mezcal gjord på agave, men där Tequilan är hårt reglerad i var, och av vad, den får tillverkas är Mezcalen lite friare. En egenhet för mezcal är också att agavestammarna alltid bakas eller rostas i en jordugn innan de krossas och jäses, vilket ger en typiskt rökig ton som uppskattas av många. I Sverige är inte mezcal särskilt välkänt men de som har provat uppskattar de fina smaknyanserna och den stora variationen. För de nyfikna kommer nu en mycket begränsad trio lite av finare mezcal till Sverige, var och en typisk för sin stil. Samtliga lanseras 26 augusti.

Koch Borrego de Pechuga – 24 flaskor
Gjord på agave av sorten espadin som rostas, mals och jäses på vanligt vis. På lika vanligt vis dubbeldestilleras den sedan, men sen blir det annorlunda. För nu följer en tredje destillering, där man hängt en lammstek tillsammans med frukt, nötter och kryddor i ångorna. Dessa tillagas under destilleringen, men ger också smak åt den färdiga spriten: rök, umami och drag av julkryddor.

Koch Tobala – 36 flaskor
Till denna mezcal används bara vild agave – agave potaturum – en rätt liten planta som framförallt växer i halvöknen i södra Mexico. Då den är så liten krävs många plantor till varje batch, men resultatet är värt besväret, med florala noter och tropisk frukt inlindade i en silkeslen textur.

Koch Arrequeno – 36 flaskor
Agave Americana var. Oaxacensis är en stor baddare som kan väga en bra bit över 200 kilo. Till denna tequila används uteslutande vild agave, då den långa växttiden -runt 20 år- gör att den inte är lönsam att odla. Som man kan förvänta sig ger den en kraftfull mezcal, med tydlig agavesötma, toner av jord och lera och en viss örtighet.