Logga in Ditt konto
Banner med Emma
HemArtiklarOskar Blues Brewery

Oskar Blues Brewery

Från början var det bara ett ställe som serverade cajunrätter och blues på en lite oväntad plats, alldeles intill Rocky Mountain National Park. Men Oskar Blues har utvecklats till att inte bara vara ett välkänt bryggeri som nu är en del av Monster Brewing Co, men också till något av en pionjär inom amerikanskt hantverksöl.

Foto: Monster Brewing Co

När Oskar Blues för första gången slog upp portarna år 1997 så var det egentligen inte tänkt som ett bryggeri utan som ett skönt ställe som serverade cajunmat från den amerikanska södern tillsammans med bluesmusik av världsklass, allt mot bakgrund av The Rocky Mountains. Men även om gigen kunde hålla på fram till morgonen och stämningen var hög var det ändå något som saknades. En egen öl.

Lyckligtvis hade grundaren Dale Katechis provat på hembryggning, och så småningom såg Dale’s Pale Ale dagens ljus. Denna ale är än idag bryggeriets ryggrad, en tilltalande och behagligt humlig ale med mjuka noter av aprikos, råg och grapefrukt, med en markerad beska som ger karaktär. Men nu finns det långt fler öl på bryggeriets lyra, där Ten Fidy kanske är det mest kända.

Detta mörksvarta öl har allt man kan önska av en Imperial Stout, fast med extra allt: choklad, karamell, kaffe, alla uppskruvade till max men inbäddade i en mjuk omfamning från havren i mäskreceptet. Men varför nöja sig med det? Ta ett steg till och lagra det i ex-bourbonfat, så får man Ten Fidy Barrel-Aged, där de täta, rika smakerna mognar och mjuknar, samtidigt som de får en extra dimension av ett intressant stråk av rostad bourbon.

Faktum är att detta öl är bryggt på en vört som är så tät och smakrik att även när den silats av finns det kvar nog med socker för att brygga en rejäl Irish Stout som har blivit något av en favorit i bryggeriets tap room.

Men även om Oskar Blues är känt för sitt öl, och för att vara en pionjär inom amerikanskt hantverksöl så är de minst lika kända för något annat: burkar. Strax efter sekelskiftet, när faxmaskiner stod i vart och vartannat kontor, skrev den som stod i Dales kontor ut ett erbjudande om bryggeriutrustning, komplett med en manuell burkförslutare. Fram till dess hade all hantverksöl i USA antingen tappats på flaskor eller på fat.

Men Dale såg en lösning på två olika problem: Hur man skulle hålla Colorados natur fri från glas, och hur han skulle skydda sitt öl från ljusets skadliga inverkan. Det här kanske inte var lika omvälvande som när Dylan började lira elektriskt, men det var tillräckligt för att få den traditionella ölscenen att rysa, och det var långtifrån populärt överallt. Men Dale envisades, och även om det gick långsamt till att börja med – det tog nästan ett år att göra slut på den första omgången burkar – blev allt fler så småningom övertygade om fördelarna, inte minst alla friluftsentusiaster i Colorado som nu slapp släpa på tunga flaskor när de vandrade eller åkte skidor.

Så, uppmuntrade av detta skapade bryggeriet ‘The Crowler’ en burk på knappt en liter som fylls i baren, och som man sedan kan ta med hem för att dricka där.

Pilsner, scotch ale, lager, ale, Oskar Blues brygger det mesta.

Dale’s Pale Ale var det första öl de tappade på burk men det dröjde inte länge innan fler följde efter, som Old Chub år 2007, en scotch ale bryggd på sju olika sorters malt och humle från både USA och England, i stället för den ljung som traditionellt används för att smaksätta scotch ale. Burk eller inte burk, denna ale med sina mjuka smaker fann snart en tacksam publik som har druckit den sedan dess.

Men vem är denne Oskar? Svaret på den frågan kan nog sägas vara lika delar skröna och sanning. Den mest gängse versionen är att Oskar var en backpacker som reste runt i världen och utvecklade en smak för välhumlat öl och bra blues. Han fick lift med Dale Katechis som var på väg till Rocky Mountains och under den åtta timmar långa bilresan delade Oskar med sig av sina många berättelser och upplevelser, berättelser som dröjde sig kvar hos Dale och på ett eller annat sätt kom att forma mycket av hans engagemang. Det här är den mer eller mindre officiella versionen, men om Dale och Oskar är en och samma person eller två olika är inte klart.

Det kan vara som det vill med den saken, det är i vilket fall som helst en del av bakgrunden till alla de öl som kommer från Oskar Blues Brewery, från de stående favoriterna som Dale’s Pale Ale, Ten Fidy och den relativa nykomlingen Hazy Blues Juicy IPA som lanserades för bara ett par år sedan, till dussintals öl som bara lanseras i små batcher och sällan letar sig ut på marknaden men som kan avnjutas i bryggeriets tap room.

I Sverige, Norge och Finland är urvalet begränsat, men vill man prova öl från Oskar Blues Brewery kan man alltid hitta något på hyllorna. Och det är alltid värt att hålla ett öga på utbudet, eftersom importörerna då och då lyckas lägga vantarna på mindre partier som knappt hinner ställas ut på hyllorna förrän de är slutsålda.

Björn Une
Björn Unehttps://www.alltomwhisky.se
Björn Une är skribent, copy och textansvarig som efter mer är 20 år i resebranschen fick besök av Fru Fortuna. Hon lät hälsa att hans talanger gjorde bättre nytta på annat håll, och han är nu en nyfiken och intresserad medarbetare på Allt om Whisky. All hantverksmässig framställning av både mat och dryck intresserar storligen, och får honom att osäkra pennan.
Relaterade artIklar

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar
Skriv ditt namn här

Missa inte

Populärt