Cihuatán – rom från El Salvador

I Cihuatán Valley, El Salvador producerar man idag rom. På Licorera Cihuatán, som destilleriet heter väljer man att vara styra hela kedjan så här jobbar man med allt från att plantera sockerrör till färdig produkt. Dessa produkter är relativt nya i Sverige och visst är det härligt att kunna utöka sina kunskaper och testa sina smaklökar. Allt om Whisky tipsar om att göra ett litet test med deras tre produkter som finns. En kul provning för att lära känna deras romstil.

Cihuatán 12 Years

(Nr 85602, 40 %) 656 kr

Cihuatán 12 YO är en sockerrörsmelassbaserad rom lagrad på amerikanska ekfat.

Enligt Licorera Cihuatán kan man i denna finna smaknoter som: Saftig rostad ek, rostade nötter, karamelliserat apelsinskal, farinsocker, eukalyptus, äpple, vanilj och Créme brulée.

Cihuatán Nahual Limited Edition

(Nr 84957, 47,5 %) 929 kr

Det här är en av deras limiterade utgåvor och endast 6 892 flaskor släpptes i världen. Rommen är mellan 11 och 14 år och har legat på ex Bourbonfat. En lite mer alkoholstark rom.

Enligt beskrivningen går smakerna mer åt kokosgodis, vanilj från bourbonfaten, kaffe, körsbär, maräng, rostad ek och cashewnötter.

Cihuatán Nikte

(Nr 82186, 47,5 %) 929 kr

Här har vi en rom som blandas av fyra olika stilar på rom mellan 12 och 15 år. De är lagrade i amerikanska ex bourbonfat men en del på nya amerikanska fat. Det ska ge en tydligare och intensivare kryddighet från faten.

Här nämner vi några av de doft och smaknoter Licorera Cihuatá menar ryms i den här rommen. ”Varma vaniljaromer i kombination med en finstämd ekighet följt av inslag av färsk mynta. Den har en mild sötma som fyller munnen och går sedan mot färsk mynta och marsipan. ”