High Coast Origins har sålt för mycket!


Efterfrågan på High Coast Whiskys Origins-serie har under 2020 överstigit de ursprungliga prognoserna ordentligt. Nu vidtar High Coast Whisky åtgärder för att säkerställa tillgängligheten på längre sikt genom att minska flaskstorleken från 70cl till 50cl och genomför samtidigt en designförändring.

Origins-serien från High Coast Whisky lanserades under 2019 och har fått ett mycket positivt mottagande både i Sverige och på exportmarknader. Målsättningen med Origins-serien var och är fortsatt att erbjuda en palett av olika smaker där det ska finnas en smak för varje gom. Efter knappt två år på marknaden har samtliga fyra sorterna Berg, Älv, Hav och Timmer etablerats på Systembolagets hyllor och försäljningen har tagit rejäl fart. Så pass att High Coast Whisky riskerar att lagren går tomma. Samtidigt genomförs en designuppdatering där respektive produkts accentfärg får rejält mycket mer utrymme.

– Det är otroligt kul att många har hittat en ny favoritwhisky bland Origins på Systembolaget”, säger Henrik Persson, VD på High Coast Whisky och fortsätter ”När vi lanserade Origins-serien tyckte vi att våra prognoser var väl tilltagna och att målsättningarna var offensiva. Just nu är efterfrågan 2-3 gånger så stovilket är kul men något vi inte alls planerade för när vi kokade whiskyn för 6-8 år sedan.”

Målsättningen med Origins-serien har hela tiden varit att tillgodose många olika smaker och preferenser inom whisky. Allt ifrån orökt bourbonfatslagrade Älv via kryddiga och lättrökta Hav, PX-lagrade Berg till helt rökiga Timmer där de flesta borde kunna hitta en favorit. Så har också blivit fallet, speciellt under pandemi-året 2020 då försäljningen på Systembolaget har ökat lavinartat och allt fler svenskar har upptäckt sin egen favorit inom Origins-serien.

För att kunna bibehålla tillgången på produkterna nu och inom de kommande åren vidtar nu High Coast Whisky framförallt tre åtgärder; minska storleken på flaskan, uppdatera designen samt en prishöjning. Dessa förändringar kommer bidra till att whiskyn räcker till fler flaskor, att produkterna blir lättare att särskilja från varandra och att High Coast Whisky kan fortsätta fylla sina lagerhus med spännande fat inför framtiden.

”Den oväntat stora efterfrågan på Origins är utmanande och i stället för att enbart höja priset för 70cl-flaskorna har vi valt att i samband med prishöjningen även minska flaskstorleken för att priset fortfarande ska vara hyfsat tillgängligt.” säger Henrik Persson. ”Vår ambition är fortsatt att destillera fantastisk new make, buteljera fascinerande, spännande och framför allt god whisky, men då måste vi ju faktiskt spara en del whisky i våra lagerhus och inte sälja allt på en gång” avslutar Henrik Persson

Origins på Systembolaget:

70 cl 50 cl
Produkt Artikelnr. Pris Artikelnr. Pris
Berg 8491701 549 kr 8237502 499 kr
Älv 8502101 499 kr 8502102 479 kr
Timmer 3361501 529 kr 3361502 499 kr
Hav 8250901 529 kr ? 499 kr