Supertest: Juuls whiskysortiment

juuls_uppstalln_miniEn riktig smak- och doftfest när Markel Månsson och Johan Engman från Stockholm Whisky Enthusiasts provar sig igenom danska Juuls digra sortiment. Följ med på ett riktigt lyxtest!

11

FLYING TURF ARDBEG 1974

Buteljerad 2006, 52,2%

»En tuff rökare med stor finess!«

Johan

DOFT: Torv, torv och återigen torv. Bakom all torv hittar jag någon form av citrusfrukt, rök, trä och vanilj.

SMAK: Söt, torvig, lite papp samt någon parfymnyans. Även rök och läder på sluttampen.

POÄNG: 89

Markel

DOFT: Inpyrd rök och bränt trä samsas med friskare toner av tallkåda, koncentrerad päronjuice och citrus.

Smak: Träkol, salmiak, sötaktig rök, lite jord och tjärpastill. Lång och torr eftersmak med tjära och lakrits i fokus.

POÄNG: 91

FLYING SPIDER LINKWOOD 1990

Buteljerad 2006, 46%

»En riktigt sommarfräsch whisky.«

Johan

DOFT: Citrus, malt, sherry och en hel del mörk choklad kan urskiljas. Med tiden kommer körsbär fram tydligt.

Smak: Smaken domineras av sherrytoner och fat. Där bakom gömmer sig något eldigt som skulle kunna vara vitpeppar eller chilifrukt.

POÄNG: 84

Markel

DOFT: Frisk fläkt av äpple, päron och citrusfrukt.

Smak: Björnbär och plommon är det första som dyker upp i denna tydliga sherrykaraktär, så småningom tillkommer en flyktig känsla av mandelmassa. Eftersmaken är ganska lång och väldigt frisk och trevlig.

POÄNG: 87

FLYING DEAD SPIRIT MILLBURN 1981

Buteljerad 2006, 46%

»Påminner om ett mousserande vin i karaktären. Plockar några poäng på doften.«

Johan

DOFT: Apelsinskal, sötma, vanilj, tropisk frukt.

Smak: Oljig med inslag av tropisk frukt och vanilj. Balanserad smak med en fatig eftersmak som lockar till nästa sipp.

POÄNG: 87

Markel

DOFT: Sötma (som i smörkola) och rivna apelsinskal dominerar. Tyvärr finns det en antydan av något lite unket och metalliskt med i bilden.

Smak: Chockerande syrlig, det första jag kommer att tänka på är överjäst äppeljuice. Överlag är frukter det som dominerar, men jag kan inte riktigt urskilja vilka.

POÄNG: 74

FLYING VIKINGS MORTLACH 1990

Buteljerad 2006, 55,7%

»Tung och murrig sherry med mycket sötma.«

Johan

DOFT: Massor av sherry, kola och farinsocker. Även sötlakrits träder fram.

Smak: En värmande sherrybomb med tillhörande sultanrussin, choklad och svavel.

POÄNG: 88

Markel

DOFT: Tung sherrykaraktär med mycket trä, salmiak och vissa svaveltoner.

Smak: Gummi och lakrits i kombination med en riktigt koncentrerad fruktsötma (nästan som ett Tokajervin!). Ännu mer torkad frukt dyker upp i eftersmaken.

POÄNG: 89

FLYING PIRATE BUNNAHABHAIN 1979

Buteljerad 2008, 46,3%

»Söt, nästan för söt, vilket tar ner helhetsintrycket något för min del.«

Johan

DOFT: Mängder av söt tropisk frukt, en hel del vingummi samt kola och malt.

Smak: Mjuk, balanserad och söt. De fantastiska frukttonerna lyfter whiskyn till nya höjder. Även kola- och fattoner  infinner sig.

POÄNG: 91

Markel

DOFT: Syrlig frukt, nyslaget hö och bananskal.

Smak: Torkad frukt och mjölksocker. En väldigt tydlig sötma som dröjer kvar även i eftersmaken där den också får sällskap av syrligare toner.

POÄNG: 85

12

FLYING SHORTBREAD ABERLOUR 1993

Buteljerad 2008, 59,4%

»Bra balans mellan sötma och kryddighet.«

Johan

DOFT: Malt, päron, citrus och vanilj. Svagt parfymig i bakkant. Tydliga bourbon-toner.

Smak: Sötma, brödig, geléhallon och aningen spritig. Även kola- och fattoner infinner sig.

POÄNG: 86

Markel

DOFT: Mycket behaglig doft med tydliga toner av bröstsocker och citronsmör.

Smak: Fyllig karaktär med en blandning av frukt och örter/kryddor. Övergår i en lång härlig eftersmak med karamelliserat socker i fokus.

POÄNG: 86

SPORVOGN 1 LONGMORN 1976

Buteljerad 2006, 46%

»Denna lämnar mig med en känsla av elegans men en viss önskan efter något mer.«

Johan

DOFT: Söt frukt och vanilj. En del apelsin och även mint träder fram tillsammans med subtila fattoner.

Smak: Krämig söt sherry, mörk choklad och en stänk sälta.

POÄNG: 90

Markel

DOFT: Smörkola, vanilj och en aning grapefrukt.

Smak: Mycket pepprig till en början. Efter hand dyker dock fler nyanser upp i form av frukter och kakao. Eftersmaken är lång och behaglig.

POÄNG: 85

SPORVOGN 2 ARDMORE 1991

Buteljerad 2006, 46%

»Doften lovar mer än vad smaken kan hålla, mina förväntningar krusas längs vägen.«

Johan

DOFT: Torv, marsipan och citrus. Ett svagt vaniljigt rökstråk smyger sig på.

Smak: Citrus, torvrök och malt. En whisky med lite »Old Highland«-karaktär.

POÄNG: 83

Markel

DOFT: Bränt socker och kolapudding samsas med en mild rökantydan.

Smak: Mer rök än i doften, men framförallt väldigt mycket fatkaraktär som följer med i eftersmaken också.

POÄNG: 80

SPORVOGN 3 CAOL ILA 1992

Buteljerad 2008, 46%

»Inga överraskningar. Innehåller allt man förväntar sig av en bra Caol Ila.«

Johan

DOFT: Torvrök, fatsötma, saltlakrits, mint och kåda.

Smak: Rök, torv och sälta. Även här infinner sig saltlakrits och mint, nu än mer tydligt. Klassisk Caol Ila!

POÄNG: 86

Markel

DOFT: Tydlig rök i symbios med fruktkola, päron och mentol.

Smak: Kåda, tallbarr, kol och citrusfrukter.

POÄNG: 87

SPORVOGN 4 BENRINNES 1980

Buteljerad 1998, 43%

»Härlig balans mellan frukt och rök. Tyvärr lämnar den inga bestående intryck då den är alldeles för tunn.«

Johan

DOFT: Blandad frukt, vanilj och fat. Viss rök tränger sig på efter hand.

Smak: Oljig karaktär med malt, demerarasocker och en del fat. En bra balans med lite för tunn för att ta riktig höjd.

POÄNG: 85

Markel

DOFT: Tydlig honungsmelon och torkad aprikos tillsammans med milda röktoner.

Smak: Domineras även den av honungsmelon och torkad frukt. Tyvärr något tunn och menlös, eftersmaken är fadd, på gränsen till obefintlig.

POÄNG: 79

SPORVOGN 5 GLEN MHOR 1976

Buteljerad 1997, 43%

»Precis som flera av de övriga i Sporvogn-serien är denna för tunn i karaktären.«

Johan

DOFT: Fatig karaktär med sherry, gröna äpplen, torv och citrusfrukt.

Smak: Mild och oljig med frukt, choklad och sherry.

POÄNG: 88

Markel

DOFT: Domineras av frukttoner, främst äpplen och russin.

Smak: Även här fruktsötma, men jag tycker mig ana vissa nyanser av kaffe och choklad i bakgrunden. Tunn och något vattnig eftersmak som sänker helhetsintrycket något.

POÄNG: 84

17

PING 2 HIGHLAND PARK 1977

Buteljerad 2005, 52,3%

»Rivig, klassisk HP. Känns exklusiv och lyxig i munnen.«

Johan

DOFT: Sherry, torv och rök initialt. Även grönsaker, svaga soya-toner samt en hel del fat.

Smak: Sherrysötma, fat och choklad. En riktigt bra dram som har allt en Highland Park ska ha.

POÄNG: 90

Markel

DOFT: Klassisk sherrykaraktär med kaffe, arrak, russin/katrinplommon och tobak.

Smak: Väldigt intensiv och trevlig. Tydliga toner av mörk choklad, kaffebeska och pepparmint. Eftersmaken är kort men väldigt koncentrerad.

POÄNG: 88

PING 3 MACALLAN 1972

Buteljerad 2005, 57%

»Rund och fyllig sherrybomb, en av startfältets bästa!«

Johan

DOFT: En rejäl sherrybomb med fruktkompott, polkagris och kanel som följeslagare.

Smak: Sherry och fat. Klassisk Macallan-rök tränger sig på tillsammans med en liten bit mörk choklad.

POÄNG: 93

Markel

DOFT: Torkad frukt, cederträ/cigarrlåda och tydlig toffee i en himmelsk blandning.

Smak: Massor av kola, mentol och kryddor men även en hint av gummi och en svag antydan av tvål. Eftersmaken domineras av gummitoner, men är ändå förvånansvärt fräsch. Eventuellt anar jag lite mint också.

POÄNG: 90

PING 4 LEDAIG 1973

Buteljerad 2005, 53%

»Stor och behaglig munkänsla. Härliga kryddtoner.«

Johan

DOFT: En trevlig mix av sötma, sälta och rök. Svaga sherrytoner ligger i bakkant.

Smak: Tropiska frukter, sötma, svaga sherry-toner och torv.

POÄNG: 91

Markel

DOFT: Honung, mynta och örter. Någonstans ligger en antydan till rök och lurpassar.

Smak: Örter och kryddor samsas med lakrits och nyponsoppa och följs av en söt men ganska flyktig eftersmak.

POÄNG: 84

15

PING 5 MORTLACH 1957

Buteljerad 2007, 41,7%

»Otroligt frisk och fräsch efter 50 år på fat. Mångfasetterad och spännande.«

Johan

DOFT: Örter, fat, russin och lite apelsin.

Smak: Mild och fruktig där aprikos och banan kan urskiljas. Ganska maltig och söt.

POÄNG: 87

Markel

DOFT: Marsipan, apelsin och vanilj kompletteras av friska grästoner.

Smak: Citrongräs, sötlakrits och syrlighet som påminner om vinbär och krusbär. Anis dyker upp mot slutet av eftersmaken som för övrigt har en fräsch och syrlig karaktär.

POÄNG: 88

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.