Recept: Mat med rökig styrka

Av | Publicerad 2010-11-11 | 1 kommentar

Glädjen att använda sprit i mat är inte överskattad utan ger ofta en skön karaktär till maten och har så gjort i många herrans år. När man som jag nu använt Ardbeg 10-åriga bör man gilla rökigheten. En skvätt av denna mirakeldryck skapar avtryck i maten. God spis!

Ardbegburgare

  • olivolja
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 400 g nötfärs
  • 3 hackade cornichons
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk vispgrädde
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk Dijonsenap
  • 1 tsk hackad bladpersilja
  • 1 tsk Worcestershire sauce
  • 1-2 msk Ardbeg 10 YO Malt Whisky
  • 1 äggula
  • salt & peppar

Gör så här:

Stek schalottenlöken utan att den tar färg, finhacka cornichonerna och vitlöken fint och blanda med övriga ingredienser till en slät smet. Forma fyra burgare och låt dem vila i kylskåp i en halvtimme.
Stek eller grilla burgarna 5-6 minuter per sida.
Servera i nyttigt hamburgerbröd med romansallad, tomat, ärtskott, rödlök, champinjoner och rädisor. Tillbehör: Chilisauce, ketchup eller HP Sauce allt efter smak.

ardberg_burgare

Etiketter: , , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

  • Välkommen

    Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

  • Aktuellt nummer

    Senaste numret av Allt om Whisky
  • Från tidningen

    Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
  • Whisky, öl och mat

  • Missat något nummer?

    Gamla nummer av Allt om Whisky
  • Citera oss gärna

    Creative Commons License
    Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.