Recept: Mat med rökig styrka

Glädjen att använda sprit i mat är inte överskattad utan ger ofta en skön karaktär till maten och har så gjort i många herrans år. När man som jag nu använt Ardbeg 10-åriga bör man gilla rökigheten. En skvätt av denna mirakeldryck skapar avtryck i maten. God spis!

Ardbegburgare

  • olivolja
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 400 g nötfärs
  • 3 hackade cornichons
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk vispgrädde
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk Dijonsenap
  • 1 tsk hackad bladpersilja
  • 1 tsk Worcestershire sauce
  • 1-2 msk Ardbeg 10 YO Malt Whisky
  • 1 äggula
  • salt & peppar

Gör så här:

Stek schalottenlöken utan att den tar färg, finhacka cornichonerna och vitlöken fint och blanda med övriga ingredienser till en slät smet. Forma fyra burgare och låt dem vila i kylskåp i en halvtimme.
Stek eller grilla burgarna 5-6 minuter per sida.
Servera i nyttigt hamburgerbröd med romansallad, tomat, ärtskott, rödlök, champinjoner och rädisor. Tillbehör: Chilisauce, ketchup eller HP Sauce allt efter smak.

ardberg_burgare