Banner

Bruxo – Mezcal från Mexico

Av | Publicerad 2014-10-16 | Lämna kommentar

Mezcal015Indianerna i Mexico hade länge gjort en jäst alkoholbrygd av agavejuice. När spanjorerna kom på 1500-talet insåg de möjligheten att destillera brygden som kom att kallas ”Vinho de Mezcal”. Mezcal är det egentliga namnet på alla typer av agavedestillat.

Till skillnad från sin släkting Tequila kan Mezcal framställas av en mängd olika agavesorter. Den vanligaste är Espadín. Traditionellt konsumeras Mezcal mest som vit och olagrad och kallas då joven vilket motsvarar tequilans blanco.

Bruxo No. 1 Espadín Joven (nr 11258, 489 kr) destilleras i hjärtat av Mezcalregionen Oaxaca, söder om Santiago de Matatlan. Här odlas agave på sluttningar och i dalgångar. I varje by finns minst en ”Palenque” (Mezcaldestilleri).

TRASERABruxo kommer från en liten familjepalenque som drivs av de tre bröderna Morales. Den lokalt odlade agaven bakas fyra till fem dygn i en stenbelagd grop i marken. Den läggs på ett lager brinnande träkol som täcks med agavefiber från en tidigare omgång och allt täcks sedan med jord. När agaven är färdigbakad mals den med en stor kvarnsten (tahona) som drivs av en åsna. Saften man får är söt och lätt rökig. Den får sedan jäsa på träfat i cirka fyra dygn innan den destilleras.

Så här beskrivs Bruxos karaktär: ”Doften är påtagligt rökig med inslag av frukt och vegetala toner. Smaken är söt och fruktig och ackompanjeras av en balanserad rökighet. Eftersmaken bjuder gröna toner med inslag av örter och mynta.”

Bruxo Espadín Joven finns i Systembolagets exklusiva sortiment i nio butiker runt om i landet från 17 oktober: Kalmar, Växjö, Luleå, Helsingborg-Ödåkra, Malmö, Bromma, Askim, Göteborg och Norrköping.

Etiketter: , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.