Banner

Öl från Tomp – en tjeck, tre britter och en barcelonare

Av | Publicerad 2014-10-16 | Lämna kommentar

CraftbeerGK_zpsb61263d3Importören Tomp har som bekant ett brett och spännande ölsortiment, som nyligen utökats med fem höjdare – en av dem till och med guldmedaljör på årets Stockholm Beer & Whisky Festival.

Guldmedaljen ifråga gick till det tjeckiska ölet Zubr Premium (nr 89531, 9,90 kr) i kategorin ”Traditionell ljus lager i centraleuropeisk stil”. Och inte nog med det – det är dessutom Sveriges billigaste tjeck.

Från England har Tomp hämtat en smakrik trio craft beer:

Belhaven Craft Pilsner (nr 89469, 17,90 kr) kommer från skotska Belhaven Brewery i Dunbar vars historia går tillbaka till 1719. Deras öl lär en gång beskrivits som ”Skottlands bourgogne” av den österrikiske kejsaren.

Double Hop Monster IPA (89354, 19,90 kr) – välhumlad förstås som namnet tydligt uttrycker, kommer från Greene King Brewery i Bury St Edmunds. Också det ett bryggeri med anor från 1700. Deras Visitor Centre är inhyst i en art deco-byggnad från 1938 och där har de också ett museum.

Från samma bryggeri kommer Strong Suffolk Dark Ale (nr 89591, 18,90) som förvisso icke är ny, men som fått sprillans ny förpackning efter sina två år på ekfat.

MORITZ-NYHET_zps82cad4d91851 emigrerade Louis Moritz Trautmann från Alsace och hamnade i Barcelona. 1864 invigdes bryggeriet Fabrica Moritz Barcelona på La Ronda Sant Antoni. 1888 fick hans öl guldmedalj vid L’Exposició Universal De Barcelona. Bryggeriet levde och frodades ända fram till 1978 då energikrisen satte käppar i hjulet, men Trautmanns släktingar startade upp verksamheten igen 2004. Idag kallas deras lageröl Moritz (nr 89315, 14,90 kr) för ”The Beer of Barcelona”. Det är faktiskt det enda öl som enbart använder naturligt mineralvatten. Det hämtar man från Font d’Or, Spaniens mest kända mineralvattenmärke som har sin produktion i Montseny Natural Park.

Etiketter: , , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.