Banner

Den första italienaren

Av | Publicerad 2015-12-10 | Lämna kommentar

Familjen Ebensperger grundade destilleriet Puni år 2010 och byggnaden utformades som en 13 meter hög kub, en till synes ultramodern design som de dock uppger har hämtats från regionens traditionella ladugårdsfönster (Que?). Och den är tänkt att återspegla den harmoniska blandningen av tradition och förnyelse, som de menar genomsyrar destilleriet. Kopparpannorna står en trappa ner i källaren.

kuben

Den allra första destilleringen gjordes i februari 2012.
De har nu lanserat två olika uttryck: Puni Nova och Puni Alba. Novan har varma och söta toner av honung, vanilj och banan, uppger de, den har mognat i tre år på amerikanska ex-Bourbonfat och fick sin finish på europeiska ekfat.

Om Puni Alba berättar de att den har en komplex sammansättning med inslag av exotiska frukter och rökiga antydningar. För övrigt betyder ”alba” gryning å italienska, men det betyder faktiskt Skottland på gäliska.
Bakom de stramt stilrena flaskorna står en ung italiensk designer vid namn Christian Zanzotti (född 1985), som fick ”Newcomer Gold”-medalj förra året vid German Design Award – fast då handlade det om en cykel…
puni_whisky
För uppgifter om var denna den allra första italienska whisky går att få tag i – besök deras hemsida: www.puni.com. Det rekommenderade priset ligger på 126 euro för Novan och 156 för Alban.

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.