Banner

Balvenie 15 YO Single Barrel Sherry Cask: Smakrikt äktenskap

Av | Publicerad 2016-03-09 | Lämna kommentar

aow_balvenie_15yo_200Att man började lagra whisky på sherryfat var en följd av vinlusens härjningar under 1870-talet. Engelsmännen stod plötsligt utan vin och brandy. Räddningen kom från Jerez där lagren med sherry var stora och vinlusen hade svårt att få fäste. Snart importerades stora mängder sherry till England, den fraktades i ekfat som skottarna med tog över och fyllde med whisky.
I dag är klassiska sherryfat en bristvara. Efterfrågan är vida större än efterfrågan på sherry. När Balvenie nu lanserar en singeltappning – alltså whisky från ett enda fat – är det därför en alltmer sällsynt smakupplevelse som väntar.

Smakprofil: Olorososherryn är en söt och djupt mörk sherry som ger massor av klassiska smaker till whiskyn; russin, dadlar, fikon, läder, choklad, mandel, hasselnötter, mörka bär och många dova toner. När dessa möter den klassiskt honungssöta och milda sprit som Balvenie producerar blir resultatet en sammetslen sherrywhisky där fatet och whiskyn gift sig till ett mycket smakrikt äktenskap.

Balvenie 15 YO Single Barrel Sherry Cask (nr 85241, 869 kr).

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.