Balvenie 15 YO Single Barrel Sherry Cask: Smakrikt äktenskap

aow_balvenie_15yo_200Att man började lagra whisky på sherryfat var en följd av vinlusens härjningar under 1870-talet. Engelsmännen stod plötsligt utan vin och brandy. Räddningen kom från Jerez där lagren med sherry var stora och vinlusen hade svårt att få fäste. Snart importerades stora mängder sherry till England, den fraktades i ekfat som skottarna med tog över och fyllde med whisky.
I dag är klassiska sherryfat en bristvara. Efterfrågan är vida större än efterfrågan på sherry. När Balvenie nu lanserar en singeltappning – alltså whisky från ett enda fat – är det därför en alltmer sällsynt smakupplevelse som väntar.

Smakprofil: Olorososherryn är en söt och djupt mörk sherry som ger massor av klassiska smaker till whiskyn; russin, dadlar, fikon, läder, choklad, mandel, hasselnötter, mörka bär och många dova toner. När dessa möter den klassiskt honungssöta och milda sprit som Balvenie producerar blir resultatet en sammetslen sherrywhisky där fatet och whiskyn gift sig till ett mycket smakrikt äktenskap.

Balvenie 15 YO Single Barrel Sherry Cask (nr 85241, 869 kr).

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!