Ost + Whiskey = sant

Ost och whiskey är ingen särskilt välkänd pairing, vanligare är till exempel whiskey och choklad, eller whiskey och ostron. Men ost, med alla dess variationsmöjligheter är en lysande pairing med whiskey, eftersom det finns så många olika smaker och typer att välja bland, alltifrån mild färskost till skarpt långlagrad hårdost, och allt däremellan. För varje ost finns en whiskey.

Martin Juréhn

Allt om Whisky har låtit Martin Jurehn, Nordic Brand Ambassador för Bushmills, och Vincent Lefévre från osthandeln Androuet para ihop sina favoriter, och de rekommenderar att du, oavsett om du börjar med whiskeyn eller med osten, låter smaken fylla munnen innan du följer upp med den andra halvan i din pairing. Då kommer både whiskey och ost bäst till sin rätt.
Om din ostbutik saknar just de här ostarna kan du prova med en annan ost av samma typ, eller beställa på nätet, till exempel på androuet.se.

Bushmills Black Bush + Curé Nantais, opastöriserad kittost
Curé Nantais är en ost som det finns många varianter av i Frankrike, en kittost gjord på opastöriserad komjölk. Osten tvättas i saltlake under den 4-8 veckor långa lagringstiden, och mot slutet tillsätts vitt vin i saltlaken. Denna milda men ändå smakrika ost kommer bäst till sin rätt med en mjuk och fruktig whiskey, som Black Bush, vars toner av apelsin, nötter och smörkola kan spela ut hela sitt register tillsammans med Curé Nantais.

Bushmills original + Crottin de Chavignol Fermier AOP, färskost gjord på getmjölk

Redan på 1600-talet börjar man hålla getter i området kring byn Chavignol och den mer kända grannbyn Sancerre, som komplement till vinodlingen. Getter mjölkar väldigt lite och därför lämpar det sig väl att ysta små ostar. Dock behövs det närmare 1 liter getmjölk för att tillverka varje crottinost. Den färska osten har en syrlig smak och doft, och efter ett par veckor har den utvecklat sin verkliga karaktär. Ett alternativ är Roves Des Garrigues, en krämig getost med ett svagt anslag av nötter i en mjuk och mild smakpalett som trivs bra tillsammans med whiskeyns fina toner av päron, marsipan och vanilj.

Bushmills 10 years old + Etivaz, hårdost gjord på opastöriserad komjölk

Etivaz är en kraftfull Gruyere med både kryddiga och fruktiga toner, som kan variera lite grann beroende vilken dal den tillverkats i. Osten görs uteslutande på sommarmjölk, då korna ätit blommor och gräs. Den lätta, söta, fruktiga whiskeyn med noter av fat och vanilj gifter sig väl med den blommiga och lätt salta osten.

Bushmills 21 years old + Brillat Savarin, vitmögelost
Utmärkande för Brillat Savarin är att den tillverkas på komjölk och att man tillsätter grädde under ystningen. Resultatet är en s.k. triple creme, mjuk och gräddig, men med en märkbar syra. En perfekt ost tillsammans med whiskey som bjuder på många och finstämda smaknoter, som Bushmills 21 yo. Slutlagringen på madeirafat har givit den toner av söta russin, mörka bär och torkad frukt som lägger sig mjukt mot den milda osten.

Bushmills Causeway Collection 30 yo + Gouda Reypenaer XO, hårdost
Gouda Reypenaer XO görs uteslutande på sommarmjölk och lagras sedan i tre år, då den hinner utveckla de smakrika aminosyrakristaller som gör denna ost till en sådan smakbomb. En tydlig nötighet och toner av brynt smör i osten gifter sig väl med en whiskey som Bushmills Causeway Collection 30 years old. Lagring på tre olika typer av fat har skapat en komplett smakpalett med toner av både bränt socker, citronzest, vanilj och choklad som inte överröstar utan kompletterar denna smakrika ost.

Bushmills 16 years old + Bleu de Causses, blåmögelost
Bleu de Causses tillverkas i närheten av den mer berömda Roquefortosten, och de har många likheter, som det speciella blåmöglet och lagringen i grottor. Bleu de Causses är en smakrik, aningen skarp ost med markerad sälta som står fint mot Bushmills 16 years old, vars lätt syrliga vindoft, balanserade sötma och mörka frukttoner får en fin kontrast i osten.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!