Tesseron Cognac – en på 200

Abel Tesseron hade redan en lång erfarenhet från cognacsindustrin när han år 1905 grundade Maison Abel Tesseron. Med sig hade han två egendomar i Cognac, en i Grande Champagne och en i Petite Champagne, samt en stor kunskap om hur man köper upp partier av eau-de-vie för att sedan lagra och kombinera den till en cognac värd namnet. Abel visste vad han gjorde och etablerade företaget som en respekterad underleverantör till de större cognacshusen, mycket tack vare den omsorgsfulla lagringen och yrkeskunskapen som gick i arv från generation till generation under hela 1900-talet.

Men så, i början av 2000-talet, tog Alfred och Gerard Tesseron ett beslut som helt ändrade kursen för Tesseron; man beslutade sig för att lansera sin cognac under eget namn, och därmed blev deras välfyllda källare tillgängliga på ett helt annat vis.

För i dessa källare finns cognac från tidigt 1800-tal och framåt, den allra äldsta från 1825, alltså långt innan phylloxeran skövlade Frankrikes vingårdar, och gjord på druvor som inte längre odlas. Här finns en hel del av Abels ursprungliga lager kvar, i någon av de runt 2000 damejanner som tålmodigt bidar sin tid i de underjordiska medeltida kryptor som passande nog fått namnet ’Paradis’.

I stort sett all den eau de vie man använder kommer från de egna egendomarna, där man förutom klassikern Ugni Blanc också odlar de nu nästan försvunna sorterna Colombard och Folle Blanche, som var och en på sitt vis bidrar med finess och elegans till den färdiga cognacen. Skörden börjar vanligtvis i slutet av september eller början av oktober, och av musten gör man ett ganska tunt och lite surt vin, som gjort för dubbeldestillering i någon av deras åtta reglementsenliga pot stills.

Lagringen börjar alltid på fat av jungfruek från franska Limousin för att spriten ska ta till sig så mycket smak från träet som möjligt, smaker som sedan mjuknar i den efterföljande lagringen. För efter 10 månader på jungfruek följer 4-15 år på red barrels, alltså äldre fat där träet inte längre gör sig lika gällande. Här låter man cognacen långsamt oxidera, för att locka fram djupare och mer nyanserade toner, samtidigt som de skarpaste tanninerna från grundlagringen klingar av. Slutlagringen sker på riktigt gamla fat, där träet inte längre påverkar spriten alls. Här får syre och sprit långsamt växelverka för att skapa en ännu mjukare och mer komplex cognac, en process som kan ta flera decennier även om man satt ett tak på 100 år.

När cognacen slutligen nått fulländning i faten är det dags att försiktigt tappa upp den på damejanner i väntan på Romain Martial, Maitre de Chai. Han tag över efter sin far Jacky och är nu den som ansvarar för blending av cognacen, så att den får exakt det uttryck och den profil som önskas. Och det är han som tillsammans med Noé Tesseron står bakom denna vackra kvartett:

Lot 90 – XO Ovation

En fräsch och livlig cognac, som tål en isbit eller två i glaset. Det lockar fram fina toner av päron och kvitten, som följs av en pigg örtighet och torkad frukt. Trots ungdomen -bara tio år på fat- är detta en stabil och helgjuten cognac som verkligen visar vad Tesseron kan, även med relativt enkla medel.

Alkoholhalt: 40%
Nr: 80373
Volym: 70 cl
Pris: 1 349 kr
Lanseringsdatum:

Lot 76 – XO Tradition

Till denna har Romain uteslutande använt sig av cognac gjord på druvan Ugni Blanc från Grande Champagne, något som märks redan i doften, där man möts av en symfoni av karamelliserad persika, mandel och kanderad frukt. Doften följer med ut smaken, med fina stråk av nötter och torkad frukt, resultatet av runt 25 år på fat.

Alkoholhalt: 40%
Nr: 80594
Volym: 70 cl
Pris: 1 899 kr
Lanseringsdatum:

Lot 53 – XO Perfection

Något av det bästa från Tesserons lager: uteslutande Grande Champagne gjord på Ugni Blanc och Colombard, följt av ett halvt sekel på fat. Fina noter av plommon, fikon och choklad inleder, följt av en mild pepprighet med färska örter och mörk choklad. En mycket komplex cognac med massor av finess i alla sina nyanser.

Alkoholhalt: 40%
Nr: 80757
Volym: 70 cl
Pris: 4 001 kr
Lanseringsdatum:

Lot 29 – Exception

Här har Romain plockat fram gräddan av Tesserons äldsta och mest begränsade lager, cognac gjord på Ugni Blanc, Folle Blanche och Colombard som legat i över 70 år på fat i deras vidlyftiga källare. En uppvisning i hur man balanserar styrka med finess. Tyngden märks redan i den kraftfulla doften, med rika noter av läder, honung och plommon, med tydliga aningar av ek. Kraften och elegansen följer med ut i smaken, där mocka och kakao möter blommiga noter som balanseras av apelsinmarmelad, följt av en lång och ihållande finish.

Alkoholhalt: 40%
Nr: 86762
Volym: 70 cl
Pris: 7 299 kr
Lanseringsdatum:

Från Tesserons privata källare

För att visa vad man är kapabel till på Tesseron har man gått ner i familjens privata källare och valt ut två fat som legat där i över 70 år. I faten fanns det bästa av det bästa; Cognac uteslutande från Grande Champagne. Unikt för denna lansering är att den är begränsad till dessa två fat, 1000 numrerade flaskor, och när de är slut så är de slut. Men den som har lyckan att få smaka kan se fram mot rika, täta noter av frukt, följt av fina stråk av mocka och de jordiga, smöriga toner som kallas rancio och är ett tecken på lång, mycket lång lagring på ekfat. Naturligtvis bjuder en sådan Cognac också på en lång finish, där något lite peppar smyger sig in som en värmande avslutning. Till Sverige kommer högst ett par flaskor, datum är ännu inte fastställt, inte heller priset, men det kommer ligga runt 20 000 kr.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!