Banner

Brutal Brewing – Reinheitsgebot 2.0

Av | Publicerad 2016-10-07 | Lämna kommentar

aow_-bb-ginger-stout_chocolate_500px
Brutal Brewing skapades 2011 på initiativ av Spendrups, det drivs av de anställda på en ”fritids”-basis och har sedan dess gjort flera nyskapande ölversioner. Nu har de gjort en ny version av den tyska lagen Reinheitsgebot – ”renhetspåbudet”.

Året är 1516, Luther föreläser sina teser på universitetet i Wittenberg, Gustav Vasa aspirerar på tronen i Sverige och i Bayern skapas en ny lag: Reinheitsgebot. Den förkunnar att tillverkning av dålig öl, bryggt på ris, majs eller annan råfrukt är högst straffbart. De råvaror som påbjuds för nämnd tillverkning begränsas strängt till humle, malt, jäst och vatten.

500 år senare, i ett bryggeri i Vårby, skapar teamet på Brutal Brewing en ny version av denna väl använda lag. En version där kreativiteten får fritt spelrum och nya ingredienser adderas till listan av tillåtna råvaror. Ursprungliga, rena, obearbetade ingredienser, hämtade direkt från
naturen. Brutal Brewing har skapat Raw Law, ett Reinheitsgebot 2.0.

prod-blad-bb-ginger-stoutFörst ut är två öl:
Ginger Stout (nr 89821, 33 cl, 26,90 kr) är en nattsvart Stout med en hög, balanserad beska och en alkoholhalt på 5,4 %. Den kryddiga och heta eftersmaken av ingefära träffar som en käftsmäll i kombination med de härligt krämiga rostade kaffetonerna.

Malterna är Pilsner, Munchener, blackmalt och caraaroma. Humlesorterna som använts är Magnum, Mosaic och Azzaca. Vid tillverkningen av Ginger Stout har Brutal Brewings bryggare använt 2,5 kg rå ingefära/brygd (à 250 l). Efter att maltet kokats i vörtpannan tillförs färsk riven ingefära i whirlpoolen där vörten absorberar den karaktäristiska smaken.

prod-blad-bb-chococolateChococolate (nr 89382, 33 cl, 27,90 kr) är en rävröd Spiced lager med tydliga maltaromer, rostad kokos och en knäckig karamellton väl balanserad av humle med arom av tropisk frukt och citrus. Bryggarna har använt 4,5 kg rå kokos per brygd (à 250 l).

Efter att maltet kokats i vörtpannan tillförs rostad kokos i whirlpoolen där vörten absorberar de karaktäristiska smakerna. Malterna är Pilsner, Cara +150, Melanoidin och Crystal, torrhumlat har man gjort med Magnum, Centennial och Ella.

Etiketter: , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

  • Välkommen

    Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

  • Aktuellt nummer

    Senaste numret av Allt om Whisky
  • Från tidningen

    Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
  • Whisky, öl och mat

  • Missat något nummer?

    Gamla nummer av Allt om Whisky
  • Citera oss gärna

    Creative Commons License
    Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.