Publikfriare och kvällens överraskning


Det finns hundra och en anledningar till varför man väljer en whisky till sitt skåp. Jag tycker att en av de första stilarna man ska ha hemma är en allround-whisky som funkar i vått och torrt. En stilig, medelfyllig whisky med en enkelhet som tilltalar fler än bara en av dina vänner. En publikfriare som inte kan gå fel. En whisky man kan återkomma till vilken tid på året som helst och med vilka middagsgäster som än kommer. En riktig publikfriare i whiskyhyllan. Mellan oktober och sista december säljs den i en specialdesignad förpackning som de kallar »End of The Year«.

Glenmorangie Original

Nr: 417
Pris: 415 kr
Volym: 70cl
Alkohol: 40%

Middagens överraskning

Det är inte varje dag som man plockar fram en vit port hemma. Ibland kan en fördrink vara så lätt. Man behöver inte alltid krångla till det för med stor sannolikhet blir det inte av alls då. Att överraska gästerna eller din älskade före maten med ett glas lättkyld vit port är lite kul. Kanske rent av över en stor isbit. Eftersom alkoholen inte är så stark så bör man dock hålla i minnet att med tiden i glaset smälter isbiten och intensiteten försvinner och den kan upplevas intetsägande. Kyl lätt drycken annars så slipper du att den vattnas ned om du hellre önskar så.

Churchill’s Dry White Port, är lättsam, lätt söt, lekfull och fräsch. Jag finner torkade apelsinskals- och aprikospotpurri i doften liksom på tungan. Mycket len och med lätt nötighet i eftersmaken. Om man vill avnjuta den efter middagen är ett tips att servera den med en ost som Saint Agur eller liknande. Då gärna okyld.

Churchill’s Dry White Port

Nr: 90441
Pris: 169 kr
Volym: 500 ml
Alkohol: 19,5%

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.